Recent onderzoek van Wageningen Livestock Research heeft laten zien dat bij combi-luchtwassers de geurreductie lager is dan vastgesteld. De staatssecretaris van IenW heeft nu haar zinnen gezet op het officieel verlagen van de vastgestelde geurreductie van deze combi-luchtwassers. Eerder onderzoek in 2009/2010 door de Wageningen Universiteit toonde een geurreductie aan van 75 tot 85%. Ondanks de verplichte data-logging, lijken deze combi-luchtwassers toch minder goed te functioneren. Duidelijk wordt dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
Emissiereductie blijft een uitdaging
Het bedrijfsleven heeft, met reden, de laatste jaren minder doorontwikkeld. Investeren in innovatie met als doel emissiebeperking wordt niet altijd beloond. Andere partijen mogen het vervolgens (gratis) toepassen, in tegenstelling tot regelgeving in bijvoorbeeld Duitsland. Anderzijds dient de sector gezamenlijk te investeren om niet te afhankelijk te worden van een beperkt aantal bedrijven in de markt.
De laatste tijd wordt er veel aandacht besteed aan emissiebeperking in de stallen zelf. Dat is een goed streven, want mens en dier hebben hier voordeel van. Leidt dit echter tot een vermindering van bijvoorbeeld 85% van de geuremissie, zoals met de combi-luchtwassers? Dergelijke resultaten zijn er tot nu toe niet geboekt en dat zal ook niet zomaar gebeuren. Streven is goed, echter de landbouw zal een verdere afname van de geuremissie ook bij de ‘end-of-pipe’-technieken dienen toe te passen, aldus Henk Altena, sectormanager varkens, kippen en vleeskalveren bij Flynth adviseurs en accountants.