De regering heeft besloten, dat varkenshouderijen een luchtwasser moeten aanschaffen. Er kwamen verschillende klachten binnen van burgers die de hele dag in de stank van varkenshouderijen zitten, maar zitten varkenshouderijen niet gewoon op een tijdbom door die luchtwassers?
In een varkenshouderij in Biezenmortel sloegen de vlammen op vrijdag 1 februari uit het dak. Er was een brand uitgebroken in de werktuigenloods van de boerderij en het vuur verspreidde zich al snel naar de varkensstallen. Drie van de vier stallen waren zo goed als verteerd en daarbij kwamen 2500 varkens om het leven, meldt Omroep Brabant.
Verplichte luchtwasser
De regering heeft besloten, om de ammoniakuitstoot terug te dringen, dat boeren een luchtwasser boven de stallen moet hebben. Hier wordt de vervuilde lucht inopgevangen, wordt door een ruimte weggevoerd en vervolgens worden alle gifstoffen uit de lucht gewassen.
Dilemma voor de boeren
Dit is een heel goed idee om de ammoniak en geur terug te dringen, maar dit vergroot de kans aanzienlijk op een stalbrand. De vlammen kunnen in mum van tijd van stal tot stal springen omdat ze nu allemaal in verbinding met elkaar staan.
Een dilemma, want om aan de strenge milieuwetgeving te voldoen, kunnen veel varkensboeren niet zonder luchtwassers. Vaak is een luchtwasser de enige installatie die vanwege de milieuwetgeving is toegestaan, meldt Omroep Brabant.
Bron: Omroep Brabant, 06-02-2019