Het is je ergste nachtmerrie als veehouder: een stalbrand. Dit is rampzalig voor de dieren in de stal en erg ingrijpend voor de veehouder. Toch komen er helaas honderdduizenden dieren om door stalbranden, ieder jaar weer. Als agrariër zijn er verschillende mogelijkheden om het risico op stalbrand te verkleinen. In de infographic van het verbond van verzekeraars vind je tien tips die je daarmee helpen.
Aanpak van stalbranden
In 2021 publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid het onderzoek naar de aanpak van stalbranden. Hieruit bleek dat eerdere actieplannen – Stalbranden 2012 – 2016 en Brandveilige Veestallen 2018 – 2022 – niet het beoogde effect hadden.
In datzelfde jaar reageerde de minister hierop met de kamerbrief Aanpak stalbranden met daarin maatregelen die de wet- en regelgeving met betrekking tot stalbranden moet verbeteren. De wet- en regelgeving wordt op dit moment verder uitgewerkt en treedt naar verwachting in 2024 in werking.
Maatregelen nemen binnen je bedrijf
Dit betekent niet dat er ondertussen geen stalbranden plaatsvinden. In 2022 steeg het aantal dierlijke slachtoffers van stalbranden fors ten opzichte van 2021. Het is dus goed om als agrariër zelf op de hoogte te zijn van maatregelen die je kunt nemen binnen je bedrijf. In de infographic van het verbond van verzekeraars staan 10 tips die de kans op stalbrand verkleinen, zoals het voorkomen van hooibroei, nalopen van elektrische installaties en verwarmingsketels.
10 tips om stalbranden te voorkomen
- Elektrische installaties: Laat elektrische installaties aanleggen en/of aanpassen door een erkend installateur (NEN1010). De installatie vervolgens elke 3 tot 5 jaar laten keuren op basis van Scope 10.
- Zonnepanelen op daken: Laat de zonnepaneleninstallatie bij oplevering keuren op basis van Scope 12. En plaats omvormers buiten de stal.
- Lassen/slijpen: Voer las- en slijpwerk uit buiten de stal. Is dat niet mogelijk? Houd blusmiddelen bij de hand.
- Schone stal: Voer werk waarbij vuur of vonken vrijkomen uit in een opgeruimde stal. Verwijder brandbare materialen, scherm werkplek af en dek mestroosters af. Klaar? Check de stal.
- Verwarmingsketels: Plaats de vuurbron van de verwarming in een aparte technische ruimte, buiten de stal. Of plaats de kachel in een brandwerend compartiment.
- Voorkom broei: Wees alert op hooibroei. Te herkennen aan chemische geur van zwavel en tabak.
Let op: broei kan ook ontstaan in mest, houtsnippers en pelletkorrels. - Mestmixen en ventilatie: Blijf zo min mogelijk in de stal tijdens het mixen van mest. Dat geldt voor mens en dier. Lukt dat niet? Mix dan niet als het windstil is en zorg voor maximale ventilatie.
- Mestmixen en elektriciteit: Maak mestrobots, voerstations, verlichting en andere zaken tijdens het mixen van mest spanningsloos als dat mogelijk is. Voorkom open vuur en roken tijdens mestmixen.
- Zelfontbranding machines: Laat machines zoals trekkers niet in de buurt van de stal staan of vlakbij brandbare opslag. En plaats een massaschakelaar in trekkers om kortsluiting te voorkomen.
- Schone luchtkanalen: Laat luchtkanalen regelmatig controleren en schoonmaken door een gespecialiseerd reinigingsbedrijf.
Bekijk ook de infographic van het verbond van verzekeraars.
Bron: Groen Kennisnet