Met het programma “Gezonde bodem – gezonde toekomst” ontwikkelt Agrifirm wetenschappelijk onderbouwde regeneratieve landbouwpraktijken om boeren te ondersteunen bij de overgang van conventionele praktijken naar regeneratieve landbouwpraktijken.
Eerlijke vergelijking
Deze praktijken richten zich op de gezondheid van de bodem, het bevorderen van biodiversiteit en het beperken van de effecten van klimaatverandering, terwijl tegelijkertijd de inputs worden verminderd. Hiermee vinden we antwoorden op onze milieu-uitdagingen voor een duurzamer voedselsysteem, aldus Dick Hordijk, CEO Royal Agrifirm Group.
Via een transparant monitoringsysteem worden de voordelen van regeneratieve praktijken geregistreerd, om zo de gezondheid van de bodem en de biodiversiteitsparameter te controleren, waardoor teeltplannen efficiënt kunnen worden gestuurd en waarde kan worden gecreëerd voor de hele voedselketen.
Om de overgang naar regeneratieve landbouw tot een succes te maken, doen ze ervaring op bij de velden van Agrifirm’s boeren. Daarom werken ze samen met pilotboeren om hun regeneratieve-aanpak gezamenlijk verder te ontwikkelen. Op maat gemaakte transitieplannen voor elke boer zijn een belangrijk element in de aanpak van Agrifirm, net als het ondersteunen van dagelijkse beslissingen met praktijkgericht advies.
De aanpak bestaat uit 5 belangrijke elementen:
- Een focus op het verbeteren van de bodemgezondheid; de regeneratieve projecten zijn waardevolle en bewezen hulpmiddelen om dit doel te bereiken.
- Toegesneden op de respectievelijke behoeften van een bedrijf (bijvoorbeeld vruchtwisseling, bodemtype, technische opties).
- Een stapsgewijze verandering, aangezien de bodem zich moet aanpassen en boeren zo voor hun bedrijf specifieke kennis en ervaring opdoen tijdens de overgangsperiode naar regeneratieve landbouw.
- Een duurzaam inkomen voor de boer en waarde creatie in de hele voedselketen zijn essentiële elementen om deze verandering te ondersteunen en het concept verder te ontwikkelen. Een proces waarbij alle andere spelers in de voedselketen betrokken moeten worden.
- Agrifirm ondersteunt boeren in het transitieproces met advies, producten en diensten en werkt samen met ketenpartners om de markt voor voedsel, geteeld onder met inzet van regeneratieve praktijken, te ontwikkelen.
Bron: Agrifirm