Het gaat gelukkig de laatste tijd een stuk beter met de prijzen voor het vlees en voor de biggen. Er komt als het ware weer wat spek op de ribben of anders gezegd er staat weer geld op de bankrekening. Zit het bedrijf in een eenmanszaak, maatschap of VOF dan kunt u door het doen van een kapitaalopname op eenvoudige wijze geld uit het bedrijf opnemen voor een privébesteding. Zit het bedrijf in de B.V. dan komt er meer bij kijken. De B.V. en uzelf zijn voor de fiscus twee verschillende personen. Ook al heeft u alle touwtjes in handen.
Kapitaalopname
Oefent u het varkensbedrijf uit in de rechtsvorm van de eenmanszaak, de maatschap of de vof dan ziet u wanneer u de jaarrekening bekijkt op de balans op de debetzijde (rechts) een post eigen vermogen staan. Dit eigen vermogen is – als het positief is – uw geld in het bedrijf. Als er ook geld op de bankrekening (liquide middelen links op de creditzijde) staat, kunt u door een eenvoudige overboeking van de bedrijfsrekening naar de privérekening, in privé beschikken over een geldbedrag. Daarmee kunt u iets kopen dat u wilt kopen maar dat niets met het bedrijf te maken heeft. Zonder voorwaarden en heel eenvoudig dus.
Dividend
Zit het bedrijf in de B.V. dan gelden er een aantal spelregels om geld van de bankrekening van de B.V. naar de bankrekening van u in privé te mogen overboeken. Dit overboeken heet het uitkeren van dividend.
Het uitkeren van dividend onderscheid zich van het lenen van geld van de B.V. Bij het lenen van de B.V. beschikt u ook over het geld maar dat moet u op enig moment aan de B.V. terugbetalen. En gedurende de tijd dat u het geld heeft geleend moet u ook een zakelijke rente betalen. De wetgever stelt ook steeds strengere eisen en een maximum aan het lenen bij de eigen B.V. Het voordeel van lenen ten opzichte van dividend uitkeren is wel dat lenen op dit moment niet tot belastingheffing leidt. Over het bedrag van de dividenduitkering moet u 26,9 procent inkomstenbelasting betalen.
Voorwaarden
Het uitkeren van dividend vindt plaats uit de (winst-)reserves die onder het eigen vermogen op de balans staan. Alvorens dividend vaan uzelf uit te keren moet u uitkeringstoets en de balanstoets uitvoeren. Wanneer u deze toetsen negeert leidt dit tot hoofdelijke aansprakelijkheid wanneer het fout gaat met de B.V..
De balanstoets houdt in dat u alleen dividend mag uitkeren als het eigen vermogen van de B.V. groter is dan de reserves die u verplicht moet aanhouden. Als dit licht op groen gaat, moet het bestuur van de B.V. (u dus) beoordelen of de B.V. ook na de voorgenomen dividenduitkering nog in staat is om haar opeisbare schulden te blijven voldoen. Weet de bestuurder of behoort hij te weten dat de B.V. dit niet kan dan wordt de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk voor een tekort dat door de uitkering is ontstaan. Dit is de uitkeringstoets Er is geen vaste regel hoe de toets moet worden uitgevoerd. De juiste wijze hangt af van het soort bedrijf en van de situatie.
De beide toetsen bepalen ook hoeveel u aan uzelf mag uitkeren. Zoveel dus dat u binnen de grenzen blijft.
Belasting
De dividenduitkering moet worden opgenomen in de boekhouding van de B.V.. Dit bestaat uit twee posten te weten de dividenduitkering en de dividendbelasting. De B.V. moet vijftien procent dividendbelasting inhouden en afdragen aan de belastingdienst door het indienen van een aangifte dividendbelasting. U betaalt vervolgens 26,9 procent inkomstenbelasting maar de vijftien procent wordt hiermee verrekend. U betaalt dus bijna twaalf procent bij. Gezien de belastingrente die de belastingdienst rekent, is het verstandig om een voorlopige aanslag aan te vragen of de bestaande voorlopige aanslag te laten aanpassen. Dit voorkomt dat u ook nog eens belastingrente over de belastingheffing moet betalen.
Tekst: mr. Erik Marcus RB- Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau B.V. – Uden