Dat een PIA vaccinatie zorgt voor gunstigere bedrijfsresultaten, kan menig varkenshouder inmiddels uit eigen ervaring beamen. De verbeterde voerconversie na een PIA vaccinatie is niet alleen voordelig voor de portemonnee, maar ook voor het milieu, zo blijkt uit recent onderzoek in Duitsland.
“De Duitse bedrijven die tegen PIA vaccineren behalen gemiddeld een voerconversie verbetering van 0,11”, volgens varkensdierenarts Nico Wertenbroek van MSD Animal Health. “Bij de bedrijven die wij hier in Nederland in veldstudies hebben gevolgd, is dat percentage nagenoeg hetzelfde.”
Vaccinatie – betere voerconversie – lagere CO2 footprint
“Uit het onderzoek blijkt dat – bij een voerconversie verbetering van 0,11 – de stikstofuitstoot met maar liefst tot 16 procent kan afnemen en fosfor met 17 procent. En voor de CO2-footprint een relevant berekende afname van zo’n 6 procent. Dat zijn toch erg mooie, hoopvolle resultaten. In het hele klimaatvraagstuk toont dit onderzoek aan dat we als sector hierin best veel kunnen bereiken. In ons land wordt momenteel zo’n 30 tot 35 procent van alle vleesvarkens tegen PIA gevaccineerd. Moet je eens voorstellen wat er kan gebeuren als dat percentage naar de helft of meer oploopt. Als sector kunnen we dan een serieuze bijdrage aan de stikstof- en fosforreductie leveren. De CO2 footprint wordt door steeds meer varkenshouders in kaart gebracht, bijvoorbeeld omdat de bank dit vraagt voordat zij een financiering verstrekken en omdat supermarkten hierin inzage vragen bij hun toeleveranciers.”
Razendsnelle terugverdientijd
Het intramusculaire en naaldloze PIA-vaccin is nog maar zo’n 3 jaar op de markt, maar voor veel varkenshouders al niet meer weg te denken, aldus varkensdierenarts Nico Wertenbroek, die daaraan toevoegt dat de huidige hoge voerprijzen hierbij ook een rol spelen. “Met de voerprijzen van nu, heb je het vaccin echt razendsnel terugverdiend. En we weten dat de kiem op alle vleesvarkenbedrijven voorkomt. Vooral de subklinische en chronische vorm van Lawsonia, de bacterie die PIA veroorzaakt, blijkt bij met name vleesvarkens veel grotere nadelige gevolgen te hebben dan we altijd hebben aangenomen. Zodra de kiem wordt aangepakt, verbetert de darmgezondheid en daarmee ook de voerconversie. Dat betekent niet alleen gezondere dieren en betere technische cijfers, maar natuurlijk ook lagere voerkosten. En zeer interessant om nu dus te weten dat die betere voerconversie weer bijdraagt aan minder uitstoot. En het mooie is dat het vaccin eigenlijk een heel simpele tool is om zowel voor de varkenshouder als voor het milieu winst te boeken. Er zijn geen speciale aanpassingen in de stal of andere grote investeringen voor nodig en het vaccin verdient zich – alleen al door die betere voerconversie – vrijwel meteen terug. En dan draagt het dus ook nog eens bij aan de duurzaamheid en dus de toekomst van onze sector.”
Meer over PIA leest u op de website van MSD Animal Health.
BNL-NON-240100001