Onlangs is de rapportage van het pilotonderzoek surveillance varkensinfluenza, dat in 2002 en 2023 is uitgevoerd, aangeboden aan de Tweede Kamer en gepubliceerd op de website van RIVM.
Het pilotonderzoek is door het RIVM uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het RIVM werkte hierbij samen met Royal GD, het Erasmus MC (Erasmus University Medical Center) en Wageningen Bioveterinary Research (onderdeel van Wageningen University & Research). Ook is nauw samengewerkt met varkensdierenartsen.
Resultaten van het pilotonderzoek
Tijdens het pilotonderzoek is een surveillancesysteem opgezet om griepvirussen die rondgaan op Nederlandse varkensbedrijven te kunnen volgen. Dit systeem met bijbehorende database maakt het ook mogelijk om virussen bij varkens te vergelijken met griepvirussen bij mensen. In totaal zijn bij 90 varkenshouderijen monsters getest op griepvirussen die kunnen voorkomen bij zoogdieren, mensen en vogels. Dit geeft een goed beeld van welke griepvirussen bij varkens voorkomen.
Ook is veel kennis verzameld over de erfelijke eigenschappen van de varkensgriepvirussen. Met deze informatie kan beter achterhaald worden waar het virus vandaan komt als mensen met varkensgriepvirus zijn besmet. Zo waren er tijdens de looptijd van het onderzoek twee mensen met varkensgriepvirus. Zij werden gevonden in de reguliere griepsurveillance bij mensen. Met de resultaten uit deze pilot en de bijbehorende database kon toen achterhaald worden waar deze virussen vandaan kwamen.
De mensen die tijdens de looptijd van het onderzoek varkensgriep hadden, zijn weer beter. Van varkensgriep word je vaak niet heel ziek. De klachten zijn in het algemeen mild en gaan meestal vanzelf over. De kans dat je varkensgriep krijgt is klein.
Bron: GD Diergezondheid
Beeld: Ter illustratie