Het Beste Idee van Varkensland 2023 bereikt met de finale op 16 november zijn hoogtepunt. Aeres Hogeschool in Dronten wordt dan het toneel van inspiratie en innovatie als de finalisten strijden om de felbegeerde titel van deze jaarlijkse innovatiewedstrijd.
De lichten dimmen, de zenuwen nemen toe en de verwachtingen zijn hooggespannen: de finalisten staan klaar hun idee te delen om de varkenshouderij verder te verduurzamen. De zes genomineerden die meedingen naar de erkenning van de jury en het publiek zijn:
- Rainier van Gelderen: “Een neus voor lange staarten”.
- Roy Janssen en Dennis de Vries: Natuurlijk Daglicht “(Bij)verlichting via daglichtbuis”.
- Stichting Kennis Platform Varkenshouderij: www.leerpleinkpv.nl.
- Dick Wermink: Voedselplaat.
- Lindert Verhagen: Circuworld “De mobiele composteerinstallatie (Mobile Bio-Converter)”.
- Studententeam (wildcard) met Isabelle van de Ven, Loes van Acht, Giel Derks, Wout van de Wouw en Servaes van Gompel: Tweede Kans Varken.
Jury
Een deskundige vakjury bepaalt tijdens de finale wie de winnaar wordt. De vakjury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Rosanne van Genugten-Vos (WUR), Marina Meester (UU), Sander Baijens (winnaar HBIVV2022), Dorien Eppink (VHL) en Janneke Janssens (AgroLeeft).
Daarnaast maken de finalisten kans op de publieksprijs. Het publiek kan tijdens de finale stemmen op hun favoriete idee! Wanneer je er live bij bent in Dronten dan kan je het verschil maken, want jouw stem telt dan dubbel!
De winnaar van de 8e editie van Het Beste Idee Van Varkensland krijgt niet alleen erkenning, maar ook de kans om zijn of haar ideeën om te zetten in realiteit, met steun van experts en mogelijk toegang richting financiers, afnemers en beleidsmakers. Voor iedere finalist stelt de organisatie een innovatievoucher beschikbaar.
Gastsprekers
Het finale-event zal ook twee gastsprekers verwelkomen: Marlies Olde Monnikhof (varkensdierenarts) en Aldert van Eck (Manager team duurzame dierlijke ketens LNV). Onder leiding van avondvoorzitter Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, komen praktijk en beleid samen voor een discussie over een dierwaardige veehouderij.
Aanmelden
Mis deze inspirerende ontknoping van de innovatiewedstrijd niet. Met een breed scala aan ideeën en innovatieve projecten die strijden om de hoofdprijs, belooft deze finale niet alleen inspiratie te bieden, maar ook een voorproefje van de toekomst. De finale bijwonen en meebeslissen wie de publiekswinnaar wordt, kan na aanmelding via deze link. Zowel aanwezig zijn op locatie als online kijken is mogelijk.