Zonder derogatie is kringlooplandbouw in Nederland onmogelijk. Geen derogatie betekent meer kunstmest van buitenaf en het niet optimaal benutten van eigen, organische mest. Daarnaast is derogatie onmisbaar voor de vele transitievraagstukken waar de agrarische sector voor staat.
Bovendien betekent afschaffing van derogatie een inkomensverlies van zo’n 25.000 euro per (melk)veehouder. En afhankelijk van of en welke aangescherpte voorwaarden, heeft het voor alle sectoren enorme consequenties. Minister Staghouwer heeft de Tweede kamer een impactanalyse toegezegd, maar daarover is tot nu nog niets gecommuniceerd.
Derogatieverlening vanuit Brussel
De afgelopen dagen kwamen er in de (agrarische) media veel berichten naar buiten over het proces rondom de Nederlandse derogatieverlening vanuit Brussel. Waar minister Staghouwer begin dit jaar nog positief gestemd was over het verkrijgen van een nieuwe derogatie, lijkt dat nu toch te zijn gekanteld. In een debat eind juni gaf de minister aan dat de gesprekken uiterst moeizaam verlopen en in de media is zelfs al gesproken over afbouw vanaf volgend jaar. Het lijkt erop dat het landbouwbeleid in Brussel is gemaakt en de minister het mag komen uitleggen.
De agrarische sector heeft in het verleden al grote offers gebracht om de derogaties te behouden. Het is dus aan LNV en de Europese Commissie om nu te leveren. Juist in de turbulente situatie waarin de agrarische sector zich nu bevindt; mag het niet zo zijn dat de toekomst voor boeren en tuinders nog verder onder druk is gezet; en het perspectief compleet verdampt.
Mestseizoen bijna ten einde
Wat LTO Nederland betreft kan het niet anders dan dat er voor dit kalenderjaar derogatie van toepassing is; zoals we die vorig jaar hadden. Het mestseizoen is immers bijna ten einde. Het is onbehoorlijk bestuur om nu nog met een andere uitkomst te komen. Maar voor de lange termijn is perspectief hard nodig. LTO Nederland heeft al meerdere malen bij het ministerie van LNV benadrukt dat in ieder geval behoud; maar liever nog verbetering van de huidige derogatie noodzakelijk is. Dit om de uitdagingen waar de agrarische sector voor staat aan te kunnen pakken.
Dat betekent dus ook dat behoud van derogatie onder sterk verzwaarde voorwaarden zeer onwenselijk is. Teelt- of scheurverboden, brede bufferstroken, en het verlagen van de productieplafonds of van gebruiksnormen zijn geen maatregelen die er nu snel doorgedramd kunnen worden. Op deze manier de derogatie ‘binnenhalen’ in Brussel zou dan ook een schijnoverwinning zijn.
Bron: LTO Nederland