Binnenkort spreken de Europese energieministers in een spoedberaad over de problematiek rondom de hoge kunstmestprijzen en de beschikbaarheid van kunstmest. De stijgende kunstmestprijzen als gevolg van de omhooggeschoten gasprijzen onderstrepen wederom – nu vanuit mondiaal (voedsel)perspectief bekeken – het belang van derogatie, kunstmest en kunstmestvervangers.
“Al 15 jaar zet LTO Nederland zich in om kunstmestvervangers mogelijk te maken. Gebruik hiervan levert een belangrijke bijdrage aan kringlooplandbouw en daarmee verduurzaming. Het maakt de sector minder afhankelijk van kunstmest, die op haar beurt voor de productie sterk afhankelijk is van gas, en daardoor op dit moment in prijs omhoog schiet.”, aldus Joris Baecke, portefeuillehouder Bodem en Water bij LTO Nederland. “Tegelijkertijd blijft het waarborgen van een minimale kunstmestproductie noodzakelijk. Alleen daarmee blijft voldoende voedselproductie haalbaar en betaalbaar.”, vervolgt Baecke. “Mest- en kunstmestpolitiek moeten bijdragen aan voedselzekerheid, en zijn dus van strategisch belang. Wij roepen de Europese energieministers op dit onderdeel te laten zijn van een Europese aanpak.”
Behoud derogatie cruciaal
Ook over de derogatieverlening vanuit Brussel tast de sector nog altijd in het duister. Terwijl zonder derogatie kringlooplandbouw in Nederland onmogelijk is: de beste vorm van kringlooplandbouw is namelijk nog altijd de onbewerkte mest direct uitrijden op eigen grond/grasland en het kunstmestgebruik zo veel mogelijk verminderen of weglaten. Daarnaast levert de derogatie een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
Binnenkort maakt de Europese Commissie haar derogatiebeschikking bekend. Daarmee wordt duidelijk of, en wat voor derogatie lidstaat Nederland kan verwachten. Nadat minister Staghouwer eerder dit jaar nog positief was over het verkrijgen van een derogatie, verliep het proces steeds moeizamer en werd duidelijk dat de derogatie voor 2022-2025 significant anders zal zijn. Wat dit precies betekent is niet bekend. Gezien de torenhoge prijs van kunstmest en de beperkte beschikbaarheid ervan is behoud van derogatie cruciaal voor de sector.
Baecke: “De onduidelijkheid rondom de derogatie, terwijl het mestseizoen zo goed als afgelopen is, maakt de situatie voor LTO Nederland zo langzamerhand onhoudbaar. Zeker in een tijd waarbij de gestegen prijzen voor kunstmest de ondernemers op onnodig hoge kosten jaagt”.
Perspectief nodig
“Daarnaast is het ook nog steeds niet duidelijk hoe de uitwerking van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn eruit gaat zien, en hoe de Maatwerkaanpak daarin past. Met nog vier maanden te gaan tot 1 januari 2023 weten onze boeren en tuinders nog steeds niet waar ze aan toe zijn, laat staan hoe te handelen. Een onmogelijke situatie dus. Wij verwachten van minister Staghouwer, naast perspectief op de langere termijn, dan ook een duidelijk perspectief op de hele korte termijn.”, zegt Baecke.
Bron: LTO Nederland