Wegvallen van de derogatieregeling in 2022 kan grote consequenties hebben voor Nederlandse varkenshouders. Dit blijkt uit een kamerbrief van demissionair minister Carola Schouten over de toezeggingen en de voortgang van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.
Tot het eind van 2021 kan Nederland gebruik maken van de derogatieregeling om meer stikstof uit dierlijke mest te gebruiken dan de standaard Europese norm. Onderhandelingen over verlenging lopen. Op het moment dat de Europese Unie geen derogatie meer verleent aan Nederland zal de gebruiksnorm voor stikstof uit dierlijke mest terugvallen naar honderdzeventig kilogram per hectare. Met derogatie is dit, afhankelijk per provincie, 230 of 250 kilogram.
‘Akkerbouwers geven voorkeur aan rundveemest’
Volgens Schouten heeft wegvallen van de derogatie grote gevolgen voor de Nederlandse mestmarkt. ‘Melkveehouders zullen meer mest willen afzetten in de akkerbouw, waar nu vooral mest uit de varkenshouderij wordt gebruikt’, aldus de minister in de brief. Schouten schat in dat akkerbouwers bij voldoende beschikbaarheid liever rundveemest gebruiken, omdat deze mest meer organische stof bevat.
Mestafzetkosten nemen toe
In de situatie zonder derogatie zal er meer moeten worden ingezet op mestexport naar gebieden, die verder weg liggen dan de huidige afzetgebieden. Mestbewerking zal dan noodzakelijk zijn om de transportkosten in de hand te houden. Volgens Schouten moet er worden gekeken naar routes als mestverbranding, biologische zuivering of verwerken van mest tot kunstmestvervangers.
Actieprogramma Nitraatrichtlijn basis voor verlenging derogatie
In de kamerbrief geeft de landbouwminister aan dat het veelbesproken zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn de basis moet vormen voor verlening van de derogatie aan Nederland in 2022. De minister heeft bij de Europese Commissie ook aangegeven dat Nederland een mogelijkheid wil om kunstmestvervangers uit dierlijke mest in te zetten boven de gebruiksnorm voor dierlijke mest. ‘Dit pas in een systeem waarbij er minder externe nutriënten in het landbouwsysteem worden ingebracht’, schrijft Schouten.
Tekst: Gerben Hofman