Als jij een mestsilo of mestbassin plaatst, ben je je dan bewust van de wet- en regelgeving? Als blijkt dat na plaatsing de mestsilo of het mestbassin niet op de gekozen plek mag staan is het namelijk lastig om deze nog te verplaatsen. Dit geldt ook voor het vervangen van een mestsilo of mestbassin. Vaak wordt de locatie net anders of wordt er een grotere silo of bassin gerealiseerd dan eerder aanwezig was.
Bestemmingsplan van het bedrijf
Op bestaande bedrijfslocaties is het voornamelijk van belang om te kijken of de mestsilo of het mestbassin binnen het bouwblok wordt geplaatst. Als het binnen het bouwblok past, dan zijn er op het gebied van het bestemmingsplan meestal geen beperkingen. Past de silo of bassin niet binnen het huidige bouwblok? Dan is het belangrijk dat er gekeken wordt naar het bestemmingsplan.
Het bestemmingsplan biedt soms mogelijkheden voor het plaatsen van een silo of bassin buiten het bouwblok. Het bestemmingsplan kan ook aangeven dat een mestsilo of mestbassin niet gerealiseerd mag worden binnen het bestemmingsplan. In dat geval is er een planologische procedure nodig de gewenste situatie te realiseren.
Omliggende woningen
Naast het bestemmingsplan is het ook van belang te kijken naar de omliggende woningen. Ten opzichte van een burgerwoning moet de afstand minimaal 100 meter zijn indien de silo of bassin meer dan 350 m3 bedraagt. Voor woningen behorende bij een andere veehouder moet de afstand dan minimaal 50 meter zijn. Is het kleiner dan 350 m3? Dan zijn de afstanden 50 en 25 meter.
Kwetsbare natuurgebieden in de omgeving
Verder moet gekeken worden of er kwetsbare natuurgebieden in de buurt liggen. Binnen 250 meter van een dergelijk gebied mag geen nieuwe mestsilo of mestbassin gerealiseerd worden. Er zijn echter een aantal uitzonderingsmogelijkheden die gelden.
Steeds vaker worden er een mestsilo of mestbassin gerealiseerd op een geheel nieuwe locatie buiten het bedrijf. Dan is het met name goed om eerst naar het bestemmingsplan te kijken wat de mogelijkheden zijn. Daarbij moeten natuurlijk ook de genoemde afstanden zoals hierboven beschreven in acht genomen worden.
Wetgeving rondom de bouw van een mestsilo of mestbassin
Naast het bestemmingsplan moet ook aan de bouw- en milieuwetgeving voldaan worden. Ook komt steeds vaker ook de natuurwetgeving om de hoek kijken. Voor een mestsilo of mestbassin moet in de meeste gevallen een bouwvergunning aangevraagd worden. Dit is niet zozeer voor de silo of het bassin zelf, maar voor het leidingwerk daarom heen.
Voor milieu moet een melding of vergunningaanvraag ingediend worden. Indien de mestsilo of mestbassin kleiner is dan 2.500 m3 en een oppervlakte heeft kleiner dan 750 m2 dan kan worden volstaan met een melding in het kader van het Activiteitenbesluit. Is de inhoud groter dan 2.500 m3 of de oppervlakte groter dan 750 m2, dan moet een omgevingsvergunning voor het aspect milieu aangevraagd worden. De inhoud en oppervlakte gelden voor alle gezamenlijke mestsilo’s of mestbassins op het bedrijf. Wanneer er al bestaande silo’s of bassins aanwezig zijn moeten die hierin meegenomen worden.
Ruimte voor mestsilo of mestbassin in stikstofruimte
Als laatste vragen steeds meer provincies ook om de mestopslagen mee te nemen. Voor de natuurwetgeving (Wet natuurbescherming) is het daarom van belang om goed te kijken of het mogelijk is om de mestsilo of het mestbassin te plaatsen binnen de aanwezige stikstofruimte.
Bron: Agrifirm