Naar aanleiding van de studies ‘Incidence of COVID-19 and Connections with Air Pollution Exposure: Evidence from the Netherlands', 'Exposure to air pollution and COVID-19 mortality in the United States: A nationwide cross-sectional study' en het AD-artikel 'Corona blijkt harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij', zijn er Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Van Veldhoven.
Meer coronagevallen in gebieden intensieve veehouderij
De Kamervragen zijn gesteld door Suzanne Kröger en Laura Bromet van GroenLinks. De studies tonen aan dat er in gebieden met veel intensieve veehouderij, meer coronagevallen zijn. Er wordt met name naar Oost-Brabant en Noord-Limburg gekeken. Deze gebieden waren aan het begin van de coronaperiode grote brandhaarden van het virus, met veel sterfgevallen.
Ecologische studies
Staatssecretaris Van Veldhoven geeft hierna aan dat het gaat om een onderzoek met signaalfunctie. ‘’Dit betreffen zogeheten ecologische studies, waarbij niet gecorrigeerd wordt voor andere mogelijke verklaringen voor een verschil in sterftekans.’’, aldus Van Veldhoven.
Daarnaast wordt er internationaal een onderzoek uitgevoerd naar het verband tussen Covid-19 en de luchtkwaliteit. Het RIVM is gevraagd om de relatie tussen luchtkwaliteit, veehouderijen en Covid-19 te verkennen.
Mens altijd nog het grootste gevaar
Tot slot meldt Van Veldhoven dat de drijvende kracht achter de Covid-19-verspreiding, altijd nog de mens is. ‘’De overdracht van mens-op-mens is de stuwende kracht achter de snelle verspreiding van het virus en de huidige uitbraak. Het is daarom in de eerste plaats zaak dat overal, ook in gebieden met hogere luchtverontreiniging, mensen zich goed aan de vigerende COVID-19 maatregelen houden en mogelijke risico’s mijden.’’