ForFarmers heeft ondanks een bewogen jaar toch een hogere nettowinst behaald. Het bedrijf heeft in 2020 9,7 miljoen ton diervoeders afgezet. Dit is een daling ten opzichte van 2019. Toch steeg de nettowinst met 10%.
Yoram Knoop, CEO ForFarmers: “We kijken terug op een bewogen jaar 2020, dat gekenmerkt wordt door de uitbraak van Covid-19 en de gevolgen ervan. Gezien de omstandigheden zijn onze resultaten meer dan tevredenstellend. We hebben in maart vorig jaar meteen maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om de continuïteit van productie en levering van voer zeker te stellen.”
Covid-19
De uitbraak van Covid-19 begin 2020 en de daarop volgende door overheden opgelegde maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben wereldwijd in vele industrieën een significante impact gehad.
De additionele vraag naar zuivel, vlees en eieren via het retailkanaal kon het wegvallen van het horecasegment niet compenseren. Vooral rundvee- en kalverenhouders en pluimveehouders zagen hun afzet teruglopen en als gevolg daarvan de prijzen voor hun producten dalen. Zij besloten in het algemeen minder nieuwe dieren op te zetten.
Volume- en margedruk
Door de teruggevallen vraag naar de producten van veehouders heeft ForFarmers volumedruk en in de tweede helft van 2020 ook margedruk ervaren, vooral in Polen en het Verenigd Koninkrijk. Het is moeilijk precies te duiden hoeveel van de totale volumedaling toe te schrijven is aan het Covid19 effect, aangezien er ook sprake was van volumedruk door onder andere dierziekten in sommige markten en door regelgeving effecten
vooral in Nederland.
Grondstofprijzen
Grondstofprijzen namen in de tweede helft van 2020 een vlucht omhoog. Specialisten4 verklaren dit voor een deel door de droogte in Zuid Amerika, vooral in Brazilië en delen van Argentinië. Daarnaast wordt verwezen naar speculatie door vermogensbeheerders en handelaren die risicospreiding in hun portefeuilles aanbrengen naast obligaties en aandelen. Prijzen voor meerdere grondstoffen lagen tot ruim 30% hoger aan het einde van 2020 vergeleken met eind 2019. Schommelingen in grondstofprijzen worden in het algemeen doorberekend aan klanten. Het is echter niet in alle gevallen mogelijk de doorberekening tijdig of volledig door te voeren.
Bron: ForFarmers