De granenmarkt bevindt zich momenteel in een dynamische fase, beïnvloed door zowel oogstfactoren als geopolitieke spanningen. Escalaties in de Zwarte Zee en het ontbreken van een nieuwe graandeal hebben de prijzen op de granenmarkt in juli aanzienlijk omhoog gedreven. Maisprijzen zijn ook beïnvloed door geopolitieke spanningen en gunstige weersvoorspellingen in de Verenigde Staten, wat de prijsvolatiliteit heeft vergroot. Maisprijzen zijn ook beïnvloed door geopolitieke spanningen en gunstige weersvoorspellingen in de Verenigde Staten, wat de prijsvolatiliteit heeft vergroot.
Euro is rustig
De euro heeft in de afgelopen twee weken niet bijzonder veel beweging laten zien, de EUR/USD koers schommelde tussen de 1.0913 en 1.1065. Na de volatiele periode eerder in juli, waarbij de koers een nieuw hoogtepunt maakte, is dit eigenlijk een mooie beweging waarbij de koers van het vorige plafond nu een bodem aan het maken is. In een omhoog gaande trend betekent dit dat de koers hogere plafonds aan tikt en hogere bodems maakt. Trends gaan niet in een rechte lijn omhoog, dus in deze mooie golf beweging wordt de euro steeds een beetje sterker ten opzichte van de dollar, en is de koers constant aan het testen of het wel in de juiste trend zit.
Wel is het belangrijk om ook altijd naar de grotere trend lijnen te kijken welke jaren lang in de maak zijn om een beter beeld te geven van waar we zitten en mogelijk heen kunnen gaan. In de volgende grafiek is de grotere trendlijn te zien waar de EUR/USD koers in zit. Daar is een duidelijke neergaande trend te zien, waarbij de euro dus door de jaren heen waarde verliest tegenover de dollar. We zitten dus momenteel in een kleine trend omhoog binnen een grote trend omlaag.
Goud en zilver
Goud ziet minder beweging nu ook de valuta’s zich relatief rustig hebben gehouden en het uitgekomen nieuws niet bijzonder anders was dan verwacht. Terwijl goud met souplesse door de nieuws berichten heen beweegt, gedraagt zilver zich, zoals gewoonlijk, iets dramatischer zonder dat daar echt iets over te vertellen is.
De prijs per Troy Ounce (31,103 gram) staat voor goud tot $1.9450 en voor zilver $22.78.
Inflatiecijfers
De afgelopen twee weken zijn er weer verschillende inflatiecijfers bekend gemaakt. De Consumenten Prijs Index voor Europa is lichtjes gedaald van 5,5% naar 5,2%, maar dit was ook exact de verwachting. De CPI voor China was minder gedaald dan verwacht, maar laat wel een negatieve -0.3% ten opzichte van de voorgaande 0,0%. De CPI voor de VS was minder gestegen dan verwacht tot 3,2% ten opzichte van de voorgaande 3,0%.
Andere belangrijke cijfers welke uit zijn gekomen, waren de import en export cijfers voor China. Beide kwamen aanzienlijk negatiever uit dan verwacht:
- China Export -14.5% jaar-op-jaar (-12.5% was de verwachting)
- China Import -12.4% jaar-op-jaar (-5.0% was de verwachting)
Belangrijk om te onthouden bij deze cijfer is dat het een jaar-op-jaar cijfer is, dus wellicht zijn de volumes nog steeds goed maar zijn de prijzen gedaald in vergelijking met een jaar ervoor. In dat geval lijkt het een stuk dramatischer dan het daadwerkelijk is. We horen namelijk nog steeds de berichten dat China veel olie, granen en soja koopt.
VS status van AAA naar AA+
Ander belangrijk nieuws was de verrassende, maar misschien toch wel verwachte, naar beneden bijgestelde AAA-status van de VS. Dit is een nasleep van de schuld-limiet issues, welke het land eerder dit jaar tot het randje van een technische faillissement dreven. Toen is er besloten om het schuldenlimiet geheel af te schaffen tot januari 2025, waardoor de Amerikaanse overheid nu ongelimiteerd schulden kan maken.
De terugval naar de AA+-status is een vlek op het Amerikaanse ego en investeerders schrokken hier van. Goed te vermelden dat deze wel bekende rating agencies in de aanloop naar de financiële crisis in 2008 niet, of niet op tijd, de statussen verlaagden van de welbekende samengevoegde schuldproducten genaamd CDO’s (Collateralised Debt Obligation). Vandaar dus ook de schrik onder investeerders dat deze zelfde agencies, nu wel de status van de VS naar beneden hebben bijgesteld. Dit geeft aan dat er lichte twijfel begint te ontstaan over de capaciteit van de VS om hun gemaakte schulden terug te betalen, zeker nu de rente zo hoog is dat de schulden last moeilijk wordt om uit te spreken.
Granenmarkt: een oogst- en oorlogscocktail
De granenmarkt is behoorlijk in beweging. De escalaties in de zwarte zee en het uitblijven van een nieuwe graandeal hebben in Juli voor een flinke prijs beweging omhoog gezorgd. De Russische tarwe prijzen zijn relatief weinig gestegen met als resultaat een stijging in het exportvolume, welke zelfs resulteert in een Russische tarwe-exportrecord voor de maand juli. De snelle correctie terug omlaag in de Europese graanprijzen zorgt dus weer voor een betere concurrentiepositie in de granenmarkt ten opzichte van de Russische prijzen, maar Europese export volumes lopen achter.
Maisprijzen op de granenmarkt
De maisprijzen hebben naast de geopolitieke spanningen ook effect gezien van de Amerikaanse weersvoorspellingen welke aanzienlijk milder uitpakten dan verwacht. De echte hitte is uitgebleven en er wordt regen verwacht in de eerste helft van Augustus. Ook wordt er in Europa en Brazilië een goede oogst verwacht.
Regenval van invloed op de granenmarkt
Wat de meesten van ons ook niet is ontgaan, is de periode van langdurige en zware regenval in Noordwest-Europa. De regenval valt samen met de oogst periode welke momenteel negatieve effecten heeft op de kwaliteit van de tarwe en gerst. Hoogstwaarschijnlijk zal dit resulteren in een verschuiving van maal tarwe en brouw gerst richting voer tarwe en voer gerst.
Mais staat er in volume dus aanzienlijk beter voor dan de tarwe- en gerstvolumes, vandaar dus ook een grotere prijs volatiliteit gedreven door tarwe/gerst nieuws. En toch moeten we de effecten van de beschietingen van de infrastructuur rond de Zwarte Zee niet onderschatten. Handelaren reageren steeds minder gestrest op het nieuws, maar de infrastructuur loopt toch echt flinke schade op.
Eiwitten blijven lastig
Soja blijft onder druk staan ondanks de bewegingen in de markt. Nu de kleine oogst- en crush-exportvolumes van Argentinië en achter de rug zijn en Brazilië logistieke problemen ondervindt, richten alle ogen zich op de oogst in de VS. De goede weersomstandigheden in de VS hebben voor wat verlichting gezorgd in de prijzen, omdat de eerdere droogte en zon en de huidige regen voorspellingen erg gunstig zijn voor de gewasontwikkeling.
Raapschroot is momenteel goed beschikbaar, de oogsten kunnen goed binnen komen richting de fabrieken door de rivieren die een mooie waterstand hebben. Er is momenteel genoeg raapschroot omdat de cruch marge goed is, en dit is natuurlijk ook omdat het goed rekent in vergelijking met soja en zon. Het is dan ook te verwachten dat raapschroot goed beschikbaar is de komende tijd, maar doordat de vraag ook groot is kan het natuurlijk zo zijn dat er snel volatiliteit in de prijs schiet op het moment dat er een fabriek wat tijdelijke problemen ondervindt.
Zonnepitschroot is momenteel lastig, LP en MP zijn beschikbaar maar rekenen niet echt goed ten opzichte van de goed beschikbare raap. Ook komt zon nu richting de nieuwe oogst periode welke we in September kunnen verwachten, dus dat zal dan pas voor verlichting zorgen in de maand Oktober. HP is erg krap doordat deze uit Oekraïne en Rusland zou moeten komen.
Belangrijk is nog steeds ruim op tijd de bestellingen door te geven met name voor de eiwitten zodat er gecheckt kan worden of er product is om te leveren.
Bijproducten gemixt
Tarwegries is krap aan de voorkant en dus ook wat gestegen in de prijs, dit kan maar minimaal omdat het zich anders weg prijst. Sojahullen, palmpit en bietenpulp zijn momenteel beter beschikbaar en in prijs iets gezakt. Maar er valt weinig te schrijven over de bijproducten.
Bron: Agrifirm