Het Porcine endemic diarrhoea-virus (PEDv) heeft sinds de eerste uitbraak in 2013 al heel wat economische schade veroorzaakt op voornamelijk Amerikaanse varkensbedrijven. Dieren krijgen diarree, wat een verminderde groei oplevert. Verder veroorzaakt het virus hoge sterfte bij jonge biggen. Wetenschappers in de Verenigde Staten zijn dan ook op zoek naar manieren om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
Virus in voeder
Uit eerder onderzoek bleek al dat PEDv verspreid kan worden via besmet voeder. In droogvoeder kan het virus immers 7 dagen overleven en in nat voeder is dat maar liefst 28 dagen. Een voor de hand liggende oplossing is om producten toe te voegen aan het voeder die het virus doden. Tot nu toe hebben wetenschappers al enkele stoffen gevonden die daarin slagen, zoals formaldehyde of vetzuren. Maar om veiligheidsredenen of wegens de hoge kostprijs gebruiken we ze niet in de praktijk.
Guardicate
In deze studie gingen de wetenschappers daarom de werking na van een goedkoop en veilig alternatief. Aan het voeder voegden ze Guardicate toe: een commercieel product op basis van melkzuur dat op de markt gebracht is door één van de onderzoekpartners. Om de werking van het middel te testen, zetten ze twee experimenten op.
Experimenten bestrijding PEDv
In de eerste studie werd aan een commercieel voeder 0,75 procent, 1 procent of 1,5 procent Guardicate toegevoegd. Vervolgens werden de voeders gemengd met PEDv. Na 24 uur analyseerde men stalen in het labo. Geen enkel voeder met Guardicate bevatte nog sporen van het virus, terwijl men PEDv wel terugvond in een controlevoeder zonder melkzuur.
Het tweede experiment focuste op de infectie bij varkens. 15 jonge biggen kregen ofwel dezelfde drie voedermixen met Guardicate als in de eerste studie, ofwel een controlevoeder. Vervolgens kregen de dieren het virus oraal toegediend. De dieren die een voeder met melkzuur opnamen werden niet ziek, in tegenstelling tot de controlegroep. Melkzuur kan je dus zowel gebruiken om het virus te doden in voeder als om infecties in dieren tegen te gaan.
Dit betreft een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf. Het hele artikel lezen, of soortgelijke artikelen thuis op de mat?