Een dieet met een lager eiwitgehalte kan leiden tot meer beschadigend gedrag in varkens, maar dit kan voorkomen worden door essentiële aminozuren toe te voegen aan het voer. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. De uitkomsten zijn belangrijk voor zowel het welzijn van varkens als het milieu.
Omgevingsverrijking vermindert het risico op beschadigend gedrag. Daarom hebben de onderzoekers het verstrekken van extra kauw- en wroetmateriaal aan varkens op een eiwitarmer dieet getest. In eerste instantie verminderde dat inderdaad het staartbijten. Dit effect verdween echter na een paar weken, hoewel de varkens nog steeds geïnteresseerd waren in het aangeboden materiaal.
Extra essentiële aminozuren
‘Dit betekent niet dat omgevingsverrijking niet belangrijk is voor varkens’, zegt onderzoeker Ilaria Minussi, ‘maar toont aan dat er meer voor nodig is om de nadelige effecten van eiwitarmer voer op hun welzijn te voorkomen’. Het toevoegen van extra essentiële aminozuren aan het eiwitarme dieet was wel effectief op de lange termijn. Varkens die het met aminozuren gesupplementeerde voer kregen, verschilden niet in gedrag van varkens op een eiwitrijker voer. Dit toont aan dat eiwitarmer voer gebruikt kan worden zonder het risico op beschadigend gedrag te vergroten door middel van aminozuur-supplementatie.
Individuele varkens kunnen verschillen in hun precieze behoefte aan aminozuren, bijvoorbeeld afhankelijk van hun gezondheid. In toekomstig onderzoek gaan wetenschappers kijken of varkens hun voedselkeuzes veranderen onder omstandigheden waarin ze meer aminozuren nodig hebben.
Goed voor milieu, nadelig voor welzijn
Varkens krijgen steeds vaker eiwitarmer voer om de duurzaamheid van vleesproductie te vergroten. Lagere eiwitgehaltes in voer verminderen bijvoorbeeld de uitscheiding van stikstof in het milieu, een actueel probleem. Alleen heeft eerder onderzoek van WUR aangetoond dat varkens die eiwitarm voer krijgen meer beschadigend gedrag vertonen, zoals staart- en oorbijten.
Minussi: ‘Het verminderen van eiwitgehaltes in voer heeft dus duidelijke voordelen voor het milieu, maar kan ten koste gaan van het welzijn van de varkens. Het is belangrijk om hier een oplossing voor te vinden’.
Dit onderzoek van Wageningen University & Research is een publiek private samenwerking met ForFarmers, De Heus en METEX Animal Nutrition en gefinancierd door het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit.
Bron: WUR