De afwisseling van warme en koude temperaturen in combinatie met vochtige omstandigheden, zorgen sneller voor condensvorming in de voersilo. De kans op schimmelgroei neemt daarom toe. Hierbij een overzicht van hoe je de voerkwaliteit in de silo ook bij warme dagen op peil houdt.
In silo’s kan de temperatuur snel oplopen. Bij buitentemperaturen van 20 graden, loopt de temperatuur in de silo al gauw op naar 40 tot 45 graden. Bij echt zomerse temperaturen van rond de 30 graden kan de temperatuur in de silo oplopen naar 60 graden en meer.
Negatief effect schimmels
Schimmels kunnen giftige stoffen, mycotoxinen uitscheiden. Mycotoxinen kunnen zorgen voor een lagere voeropname omdat het voer minder smakelijk is. Ook liggen er dan gezondheidsproblemen op de loer. Om schimmelvorming tegen te gaan, is het nu de tijd om je silo’s te controleren en eens kritisch naar jouw silomanagement te kijken.
De belangrijkste oorzaken van voerbederf zijn:
- Onvoldoende afvoer van condens
- Geen of te weinig ventilatie
- Continu bijvullen van voer
- Lekkage
- Onvoldoende reinigen van de lege silo
1. Afvoer condens
Mengvoer bestaat tussen de 10 tot 13 procent uit water. Een goede siloventilatie is noodzakelijk. Zo voorkom je dat vocht wat uit het voer verdampt, bovenin de silo, condenseert en langs de wanden weer in het voer terugloopt. Zorg voor een goede ontluchting, dat wil zeggen een anti-condensklep en/of een vrije ontluchtingspijp. Vergeet niet de cycloon open te zetten.
2. Goede ventilatie
Voor een optimale ventilatie is het advies om een ‘hoedje’ of ‘paddenstoel’ op het dak van de silo te plaatsen. Hierdoor kan warme of vochtige lucht de silo uit. Aan dit ‘hoedje’ zit in de silo een klepje, dat automatisch sluit bij het voer lossen. Vraag jouw siloleverancier hoe je een optimale installatie kunt bereiken in jouw silo.
3. Bijvullen van de silo
Als laatste erin, als eerste eruit. Zo werkt een mengvoersilo. Het oudste voer met de meeste condens blijft dus het langst in de silo zitten. Daarom is het goed om de silo vol te blazen en regelmatig helemaal leeg te laten komen. Hierdoor kan stof niet hechten of aankoeken. Ook is er op deze manier weinig ruimte tussen het voerniveau en het dak van de silo waar condens op kan treden. Zo kan de natuurlijke ventilatie zijn werk doen, waardoor er minder condens ontstaat.
4. Lekkage
De meest voorkomende lekken ontstaan bij:
- Aansluiting lospijp/ontluchtingspijp
- Scheurtjes in de wanden (meestal gevormd door brugvorming)
- Verwrongen silodak/kapotte deksel
- Vijzelbak onder de silo
Controleer jouw voersilo’s hier dus regelmatig op.
5. Reinigen
Het op tijd en juist reinigen van voersilo’s is een voorwaarde om een goede voerkwaliteit te behouden. Er zijn diverse bedrijven die jouw silo veilig en goed kunnen reinigen.
Bron: Agrifirm