Dit jaar komt de nieuwe fytase Axtra PHY op de Europese mengvoermarkt. Deze fytase wordt, onder andere door Schothorst Feed Research, gezien als de nieuwe generatie fytase. Axtra PHY is een bacteriële 6-fytase gewonnen uit een Butiauxella bacterie. De fytase is ontwikkeld door Danisco Animal Nutrition.
Fytaat als antinutriënt
Fytaat, het substraat voor fytase, wordt traditioneel gezien als een fosforbron. Maar naast een bron van fosfor is fytaat ook een antinutriënt. Fytaat vormt complexen met onder andere eiwitten en aminozuren. Het directe gevolg is dat deze eiwitten en aminozuren niet opgenomen kunnen worden door het dier. Het indirecte gevolg van deze complexvorming is dat het dier energie en nutriënten gebruikt in een poging de eiwitvertering weer op peil te krijgen. Dit extra verbruik van energie en nutriënten en de verminderde verteerbaarheid van eiwitten en aminozuren gaat ten koste van productie.
Concrete besparing door hogere effectiviteit
De complexvorming van fytaat met eiwitten en aminozuren vindt hoofdzakelijk plaats in de maag bij een lage pH. Het is hierdoor van belang dat het fytaat zo snel en efficiënt mogelijk wordt afgebroken. Axtra PHY is hiertoe in staat doordat het de hoogste activiteit heeft bij een lage pH. Hierdoor is Axtra PHY in staat om fytaat twee keer zo snel af te breken dan andere fytases. Dit vertaalt zich in een betere verteerbaarheid van nutriënten en energie.
Op basis van verteringsonderzoek bij pluimvee en varkens, uitgevoerd bij onafhankelijke onderzoeksinstellingen, levert Axtra PHY door zijn hogere effectiviteit een nettobesparing op van € 12, € 10 en € 7 per ton mengvoer voor respectievelijk vleeskuikens, leghennen en varkens.