Afgelopen maand werden de eerste resultaten van het demonstratieproject ‘Sojavrije varkens en kippen’ bekendgemaakt. Dat is op zoek naar Europese eiwitbronnen voor veevoeder die een milieuvriendelijk alternatief kunnen vormen voor geïmporteerde soja. Is het mogelijk om te voeren zonder soja?
Proef met sojaschroot en alternatieven voor soja
In de eerste proef van het project lag de focus op vleesvarkens. 120 dieren kregen ofwel een commercieel voeder met sojaschroot, ofwel een sojavrij voeder. De eerste uitdaging bestond in het vinden van een goed alternatief voor soja. Verschillende eiwitbronnen bestaan immers uit andere aminozuren. Je kan ze dus niet zomaar één op één vervangen. Verder bevatten eiwitrijke planten vaak anti-nutritionele factoren, waardoor ze moeilijk verteerbaar zijn.
Het team van PVL, ILVO en VARKENSLOKET koos er daarom voor om in plaats van soja een combinatie van maar liefst vijf andere grondstoffen aan te wenden, namelijk: aardappeleiwit, erwten, lupinen, koolzaadschroot en DDGS. De laatste eiwitbron is een bijproduct uit de bio-ethanolindustrie.
Voederconversie zonder soja
De dieren werden gevolgd vanaf een gewicht van 25 kg tot aan de slacht. Er werd gewerkt met een driefasevoederschema. De varkens kregen dus een aangepast voeder van 25-50 kg, 50-80 kg en 80-115 kg. Tijdens het experiment werden de voederopname en de groei van de dieren bijgehouden (zie grafieken). Zo konden de wetenschappers de voederconversie berekenen. Na de slacht analyseerde men ook de karkasgegevens van alle dieren.
Conclusie
De voederconversie en groei bleken gelijk in beide groepen. Door de duurdere ingrediënten lag de voederkost van het sojavrije voeder echter gevoelig hoger. In de eerste en tweede voederfase samen bedroeg de meerprijs 25 euro per varken. In de laatste fase, waarin de dieren een lagere behoefte aan eiwit hebben, was de voederprijs vergelijkbaar. Bovendien had sojavrij voeder een negatieve impact op het slachtrendement en de vleesdikte, wat een financieel nadeel van 2 euro per varken opleverde.
Gezien de huidige prijzen is het voor varkenshouders dus economisch gezien niet haalbaar om over te schakelen op sojavrij voeder. Een vergoeding voor varkenshouders om tegemoet te komen aan de meerprijs is noodzakelijk.
Kostprijs omlaag zonder soja?
Ten slotte maken de onderzoekers nog een kanttekening. Er is nog ruimte om de teelt van alternatieve eiwitbronnen te verbeteren, waardoor ook de kostprijs zou kunnen dalen. In een volgende fase van het demonstratieproject wil het team aan de slag gaan met akkerbouwers om uit te zoeken hoe zij hun productie kunnen optimaliseren.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?