Al jaren laten de Nederlandse agrariërs een vermindering in het antibioticagebruik zien door één van ‘s werelds hoogste hygiëne-standaarden. Desondanks is het gebruik van de juiste desinfectiemiddelen omgeven door ingewikkelde regels. Een nieuwe beslissing van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zorgt nu voor een doorbraak door het afgeven van een definitieve toelating voor de Watter in-situ technologie. Dit opent het pad voor een nieuw tijdperk van desinfectie.
Er is een grote vraag onder veehouders naar veilige, effectieve en toegelaten desinfectiemiddelen. Niet alleen de fipronil-crisis ligt daarbij in het recente geheugen, maar ook het gebruik van gevaarlijke chemicaliën, zoals formaline of kopersulfaat, zijn velen een doorn in het oog. Door een gebrek aan goede alternatieven blijven deze middelen een noodzakelijk kwaad. Tegelijkertijd werd de ontwikkeling van nieuwe technologieën onnodig moeilijk gemaakt door verouderde wetgeving. De definitieve toelating voor het Watter-systeem geeft een duidelijk signaal naar de veehouderij sector.
Wel werkzaam, geen schadelijke residuen
Het Watter-systeem wordt al jaren succesvol ingezet op veehouderijen voor het desinfecteren van drinkwater. Dit gebeurde al die tijd onder een ontheffing, die door gebrek aan alternatieven werd afgegeven. “Jarenlang kwamen enkel desinfectiemiddelen in aanmerking voor een toelating,” legt directeur Alfred Koop uit, ”met Watter hebben we echter een desinfectieapparaat ontwikkeld. Doordat de bureaucratie niet was ingesteld op deze innovatie, kostte het tijd om dit mogelijk te maken. We zijn daarom erg verheugd dat het Watter-systeem nu definitief toegelaten is. Dat schept duidelijkheid naar de gebruiker dat Watter toegestaan én veilig is voor o.a. desinfectie van het drinkwater voor dieren.”
De toelating voor drinkwater is daarbij het hoogst haalbare, legt microbioloog Reinoud Homan uit: “Een goed desinfectiemiddel is effectief tegen micro-organismen, maar laat geen schadelijke residuen achter die in de voedselketen terecht kunnen komen. Met name bij drinkwater is dit van belang, omdat een dier dat zijn hele leven lang opdrinkt.”
Einde voor de jerrycan?
De toelating van het desinfectiesysteem lijkt het einde in te luiden van welbekende jerrycans, meent Koop: “Met het Watter-systeem maakt een gebruiker zelf precies genoeg desinfectiemiddel aan. Daardoor is het niet meer nodig om een voorraad chemicaliën in te kopen en op te slaan. Gekoppeld aan het niet-giftige karakter van het aangemaakte middel levert dat enorme voordelen op voor de gezondheid van het dier én de gebruiker.”
Nederland als voorbeeld
Eerder dit jaar kwam al het het nieuws naar buiten dat het principe van de technologie op Europees niveau was Koop verwacht dat de toelating veel teweeg zal brengen in Europa: “Momenteel kent elk land nog z’n eigen regels met betrekking tot desinfectie en dat leidt tot oneerlijke concurrentie. Vanaf juli wordt de desinfectiewetgeving gelijk getrokken in de EU. Dat betekent dat iedere buitenlandse veehouder straks aan dezelfde regels moet voldoen als de Nederlandse. Onze toelating toont aan dat duurzame desinfectie de toekomst is om te voldoen aan deze steeds strengere hygiëne en milieu-eisen.”
Tekst: Watter
Beeld: Ronnie Zeemering