In theorie is het eenvoudig om uw winst op varkensvlees te verhogen: minder uitgeven en meer produceren. Maar wanneer uw bedrijfsresultaat opgaat aan steeds hogere voerkosten, is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Feitelijk is dit alleen haalbaar door een groter, magerder varken te fokken en tegelijkertijd minder aan voer uit te geven. Tot nu toe was dat onmogelijk… maar nu is er de Hypor Magnus. Doordat het magere vlees efficiënt toeneemt naar een hoog gewicht en de voerkosten per varken en residuele voeropname lager zijn, kunt u met de Hypor Magnus een nieuwe weg inslaan zonder dat de kosten de pan uit rijzen.
Efficiënte toename van mager vlees naar een hoog gewicht
“In de Noord-Amerikaanse industrie nemen de karkasgewichten per jaar toe,” aldus Dr. Patrick Charagu, Senior Geneticist voor Hypor.
“Onze selectieprogramma's werken naar het langer behouden van de toename van mager vlees in plaats van vet vlees,” aldus Dr. Charagu. “Zelfs bij hogere gewichten blijft de Magnus mager, dus naarmate de dieren groter worden, kunnen we een lage voerconversieverhouding hanteren, iets wat niet alle berenlijnen kunnen.” Wanneer we de Magnus met de concurrentie vergelijken, is duidelijk te zien dat de Magnus een lagere voerconversie heeft dan andere berenlijnen.
Omdat we het magere vlees kunnen behouden, geeft u geld uit voor groei die zich in het slachthuis terugverdient. Dit leidt tot een “win-win”-situatie voor producenten en dat maakt de overstap naar de Hypor Magnus een winstgevende stap.
Lagere voerkosten per varken
Aangezien 65-70% van de productiekosten van een gemiddelde boerderij opgaat aan voer, is het zo goed mogelijk benutten van voer niet alleen waardevol, maar ook essentieel. In onderzoek en na onderzoek vertoont de Hypor Magnus een lagere voerconversieverhouding dan concurrerende varkens. Alleen al aan voerkosten kan dit in de groeifase van 25 – 130 kg tot een besparing van € 2,61 per varken leiden. Vermenigvuldigd met het aantal varkens dat u per jaar voert, leidt dit tot een aanzienlijke besparing.
“Wanneer u de voerconversieverhouding verlaagt, verlaagt u de hoeveelheid voer die u nodig hebt om een kilo of pond varkensvlees te produceren,” aldus José Ángel Pedrido Rey, klantenservicemanager Spanje en Portugal.
“Hierdoor bereikt de Hypor Magnus hetzelfde slachtgewicht als concurrerende varkens en geeft de producent minder uit aan voer om dit resultaat te bereiken,” aldus José Ángel Pedrido Rey. “Door dat extra rendement kunnen varkens ook alternatieve, minder dure voeringrediënten beter benutten, wat extra voordeel betekent voor uw bedrijf.”
Niet alleen is het gebruik van minder voer beter voor het bedrijfsresultaat, maar het is ook nog eens goed voor het milieu. Doordat minder grondstoffen nodig zijn voor het produceren van voer en de productie en verwijdering van mest wordt verlaagd, weet de Hypor Magnus ook nog eens uw milieuvoetafdruk te verlagen.
Lagere residuele voeropname
(RFI) De belangrijkste reden voor het verlagen van de lagere residuele voeropname (RFI) is het fokken van efficiëntere varkens. Door de spekdikte en de dagelijkse gewichtstoename te meten, kunnen we voorspellen hoeveel voer een specifiek varken nodig zou hebben gehad en die hoeveelheid vergelijken met de daadwerkelijke voeropname voor een bepaalde spekdikte of een bepaald lichaamsgewicht. Varkens die minder voer hebben opgemaakt dan we verwachtten, zijn efficiënter en hebben dus een betere RFI.
“De verschillen in lagere residuele voeropname (RFI) tussen varkens kunnen bijvoorbeeld ontstaan door de hoeveelheid energie die de varkens gebruiken voor hun metabolisme of activiteit, of hoe efficiënt ze het voer verteren,” aldus Konrad Broekman, Senior Geneticist – Noord-Europa en Azië voor Hypor.
“In de Magnus selecteren we al jaren op voerconversie en RFI om deze varkens efficiënter te maken. Dankzij het gebruik van honderden voerstations met dagelijkse meting van voeropname en lichaamsgewicht hebben we het aantal observaties kunnen verhogen en hebben we de beschikking over meer gegevens,” aldus Broekman. “Zo kunnen we nauwkeurig voorspellen welke varkens efficiënter zijn en onze genetische vooruitgang tijdens dit proces vergroten.”
Winstgevendheid door de gehele keten
De woorden “totale winstgevendheid door de gehele keten” geven precies aan wat Hypor voor zijn klanten wil bereiken en met de Hypor Magnus kunnen we die belofte waarmaken.
“De prijs van varkensvlees wordt niet door de producent, maar door de markt bepaald,” aldus José Ángel Pedrido Rey. “Omdat producenten hun winst niet zelf kunnen bepalen, moeten ze op zoek naar manieren om hun kosten te verlagen. Wanneer ze dat doen, verbeteren ze zowel hun eigen situatie als die van het slachthuis en dat is precies wat de bedoeling is van winstgevendheid door de hele keten (TSP).”
Bron: Hendrix Genetics, 12-10-2018