Op verzoek van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) en de kwaliteitssystemen van varkenshouders (IKB’s) en dierenartsen (geborgde dierenarts) is op 1 juli gestart met de online monitoring van de varkensgezondheid in Nederland.
Met dit systeem verwacht de sector een beter beeld te krijgen van trends in varkensgezondheid. Dat is nuttig om bijvoorbeeld veranderingen in antibioticumgebruik te kunnen onderbouwen, maar kan ook een hulpmiddel zijn bij de advisering door dierenartsen. Maar wat houdt het concreet in en wat zien we ervan terug?
Wat houdt het in?
Bij een bedrijfsbezoek legt de dierenarts met een paar muisklikken in VeeOnline vast wat er op het varkensbedrijf aan de hand is. Het makkelijkst is het als er geen gezondheidsproblemen zijn: dan is het antwoord op de vraag ‘Zijn er afwijkingen?’ simpelweg ‘Nee’.
Zijn er wel gezondheidsproblemen, dan volgen er maximaal vijf extra muisklikken:
- Diercategorie: ongespeende of gespeende biggen, vleesvarkens, opfokvarkens, zeugen of beren
- Orgaansysteem: bijvoorbeeld ademhaling, spijsvertering of vruchtbaarheid
- Belangrijkste verschijnselen: bijvoorbeeld hoesten, diarree of verwerpen
- Meest waarschijnlijk oorzaak: bijvoorbeeld App, Brachyspira of PRRS
- Aangevraagd labonderzoek: bijvoorbeeld sectie, mestonderzoek, bloedonderzoek
Wat zien we ervan terug?
Zodra voldoende informatie is verzameld in het gegevensbestand, krijgen de dierenartsen overzichten opgestuurd. Daarin staat per diercategorie weergegeven op welk percentage van de varkensbedrijven van een dierenartsenpraktijk afwijkingen zijn gemeld. Dat wordt vergeleken met het landelijk beeld. Daarnaast worden kaartjes van Nederland gemaakt waarop is te zien in welk mate bepaalde gezondheidsproblemen in bepaalde regio’s zijn gemeld, bijvoorbeeld ‘veel maagdarmproblemen bij vleesvarkens in Noord-Nederland’. Als de gegevens over een langere periode bekend zijn, kunnen tevens overzichten van het verloop in de tijd worden gemaakt, bijvoorbeeld bij najaarsverwerpen. Het is met deze overzichten overigens nooit mogelijk om informatie van individuele bedrijven te traceren. In de figuren zijn een paar fictieve voorbeelden te zien (deze zijn dus niet gebaseerd op werkelijke gegevens).
Meer informatie
Gezondheidsdienst voor Dieren
Arnsbergstraat 7
7418 EZ Deventer
T.: 0900 1770
E.: info@gddiergezondheid.nl
W.: www.gddiergezondheid.nl