Het aantal bedrijven waar tot op heden PED is aangetroffen bedraagt acht.
Op deze bedrijven (zowel vleesvarkens- als vermeerdering) gaat het afgaande op de klinische verschijnselen (diarreeverschijnselen, daarna herstel, soms nauwelijks kliniek) om de mildere variant van PED. Via nadere typering van het virus, dat voor een aantal bedrijven nog loopt, wordt definitief bepaald of het om de mildere variant gaat en niet om het zeer virulente type dat momenteel voor problemen zorgt in de Verenigde Staten en die ook in Oekraïne is aangetroffen.
Omdat het om een zogenaamde bedrijfsgebonden aandoening gaat, is er geen meldingsplicht. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.
Het blijft belangrijk om de verspreiding van PED tegen te gaan. Schenk daarom volop aandacht aan de hygiëne rondom bedrijfsbezoeken. Als veehouder kunt u veel doen om besmetting te voorkomen. In samenspraak met de gehele sector is inmiddels een protocol opgesteld.
Het virus kan ook via andere kanalen verspreid worden. Daartoe zijn ook specifieke protocollen ontwikkeld voor erfbetreders en voerleveranciers. De diverse vertegenwoordigers uit de sector varkenshouderij zijn het er over eens dat alles op alles gezet moet worden om te proberen dit virus buiten Nederland te houden of in ieder geval verspreiding zo veel mogelijk te beperken. Hiervoor hebben alle sectorvertegenwoordigers hygiëneprotocollen opgesteld voor hun deel van de sector:
- Hygieneprotocol erfbetreders
- Protocol primaire sector
- Bezoekprotocol voerbelevering (Nevedi)
- Protocol voor transporteur/chauffeur en R&O veewagens (Vee&Logistiek)
Foto: Jean
Meer informatie
De Gezondheidsdienst voor Dieren
Arnsbergstraat 7,
7418 EZ Deventer
T.: +31 (0)900-1770
E.: info@gddiergezondheid.nl
W.: www.gddiergezondheid.nl