POV en LTO zijn bezorgd over de aankondiging van het Besluit Uitvoering Crisis- en herstelwet 21ste tranche, dat het Kabinet wil invoeren. Deze wet, die tot en met 7 maart ter consultatie voorligt, maakt het voor de provincies en gemeenten in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg mogelijk af te wijken van landelijke regels voor ammoniak, geur en fijn stof.
Het betreft een experiment dat tot 2031 zal duren. POV en LTO vrezen dat boeren door het nieuwe besluit teveel worden overgeleverd aan de plaatselijke politiek.
Willekeur aan regels
Het nieuwe besluit kan leiden tot een willekeur aan regels, al dan niet onderbouwd. Dat baart beide belangenorganisaties grote zorgen. De nieuwe regelgeving biedt echter ook ruimte voor pilots om innovaties te versnellen. Nu lopen innovaties geregeld stuk op de regelgeving, zoals bijvoorbeeld het aanpakken van ammoniak bij de bron met real time metingen. Daarvoor is bij beiden wel waardering.
Wetswijziging
De wetswijziging geeft provincies en gemeenten in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant bij overlastsituaties een vrijbrief tot 2031 om het ammoniak-, fijnstof- en geurbeleid naar eigen invulling aan te scherpen. Hierdoor kunnen veehouders te maken krijgen met strengere regels of worden gedwongen hun stal aan te passen. Rechtsgelijkheid en rechszekerheid voor veehouders komen hierdoor sterk onder druk te staan en dat is onacceptabel, aldus POV en LTO. Temeer daar de schadevergoedingsregeling bij het ingrijpen van overlast situaties in de bestaande vergunning nagenoeg niet is uitgewerkt.
Experiment tot 2031
POV en LTO verbazen zich erover dat het experiment tot 2031 loopt. Daarmee wekt het ministerie van IenW de schijn dat het om een reguliere aanpassing van de regelgeving gaat. „Een experiment kan hooguit twee tot drie jaar duren. Daarna moet het experiment worden geëvalueerd en eventueel opgenomen in reguliere wetgeving.“
POV en LTO dienen een zienswijze in om het Ministerie op te roepen af te zien van het ongewijzigd doorvoeren van deze regelgeving.
Bron: POV