Vanaf 1 maart tot en met 15 mei 2018 kunt u de Gecombineerde opgave invullen. Met de opgave geeft u gegevens aan ons door voor de Landbouwtelling en de mestwetgeving. Ook vraagt u uitbetaling aan van betalingsrechten en een aantal subsidies. Als glastuinder vult u in de opgave de emissieaangifte in.
Bij de Gecombineerde opgave 2018 kunnen er bij u verschillende vragen opkomen. Of u wilt over de verschillende onderdelen wat opzoeken. Hieronder staan de verschillende onderdelen vermeld waar u bij terecht kunt.
Welke wijzigingen er in de Gecombineerde opgave 2018?
In dit overzicht staat per onderwerp wat er is gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2018. Dit is de versie van 6 maart 2018. Ten opzichte van de voorgaande versie is de vraag toegevoegd of u een machtiging wilt afgeven aan één of meer brancheorganisaties om gegevens van u te ontvangen.
Kijk hiervoor op de link: Wijzigingen in Gecombineerde opgave.
Alles over de registratie van uw percelen
In Nederland is veel grond in gebruik als landbouwgrond. Bent u akkerbouwer, veehouder of tuinder? Registreer dan de grond die u in gebruik heeft in Mijn percelen. Het gaat bijvoorbeeld om de ligging, de oppervlakte en het gewas op de percelen, maar ook om bomenrijen en poeltjes. De oppervlakte van uw geregistreerde percelen is de oppervlakte die u gebruikt voor de mestwetgeving en het aanvragen van subsidies. Het is daarom belangrijk dat u veranderingen in oppervlakte, gebruik en gewas zorgvuldig bijhoudt.
Kijk hiervoor op de link: Percelen registreren.
Alles over de opgave doen
De Gecombineerde opgave is een jaarlijkse opgave voor agrarisch ondernemers. U krijgt in het voorjaar een uitnodiging van ons als u verplicht bent om de Gecombineerde opgave in te vullen. U geeft met deze opgave gegevens aan ons door voor de Landbouwtelling en de mestwetgeving. Ook vraagt u uitbetaling aan van betalingsrechten en een aantal subsidies. Als glastuinder vult u in de opgave de emissieaangifte in. In 2018 is de opgave open van 1 maart tot en met 15 mei.
Kijk hiervoor op de link: Opgave doen.
Alles over het laatste nieuws omtrent de Gecombineerde opgave
Hier vindt u een overzicht van de nieuwsberichten van het afgelopen halfjaar.
Kijk hiervoor op de link: Nieuwsoverzicht.
Meer weten over het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB)?
Met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zorgt de Europese Unie voor duurzaam, voedzaam, veilig en betaalbaar voedsel in Europa. Binnen de grenzen van het GLB bepalen lidstaten hun eigen landbouwbeleid.
Het Nederlandse uitgangspunt is dat bedrijven meer gaan innoveren, zich beter op de markt richten en minder afhankelijk worden van inkomenssteun. Bedrijven zijn op deze manier in staat hun goede concurrentiepositie te behouden. Daarnaast werken we naar een productiewijze toe waarbij efficiënter gebruik wordt gemaakt van natuurlijke hulpbronnen om zo natuur en milieu te sparen.
Vanuit het GLB wordt onder andere de regeling voor directe inkomenssteun uitgevoerd, met daarin diverse subsidies, zoals de basisbetalingsregeling en de vergroeningsbetaling. Daarnaast is er geld beschikbaar voor markt- en prijsbeleid en plattelandsontwikkeling (indirecte inkomenssteun). Het GLB is voortdurend in ontwikkeling en spoort agrariërs aan om duurzamer en innovatiever te ondernemen.
Kijk hiervoor op de link: Gemeenschappelijk Landbouw Beleid.
Vragen over het mestbeleid?
Het mestbeleid in Nederland is gebaseerd op de Europese Nitraatrichtlijn. Elke lidstaat moet zich aan deze richtlijn houden. Hierin zijn afspraken gemaakt over de hoeveelheid nitraat die is toegestaan in het grond- en oppervlaktewater. Zo mag in het grondwater maximaal 50 mg nitraat per liter grondwater terechtkomen. Op deze manier verbeteren de EU-landen hun waterkwaliteit.
Kijk hiervoor op de link: Mestbeleid.
Heeft u vragen?
Hier leest u hoe u de opgave invult, aanvragen doet en of u verplicht bent om de opgave in te vullen. De Gecombineerde opgave staat open van 1 maart tot en met 15 mei 2018.
Kijk hiervoor op de link: Vragen.
Wilt u contact opnemen?
Heeft u vragen? Dan kunt u op verschillende manieren contact met ons opnemen.
Kijk hiervoor op de link: Alle contactmogelijkheden.
Maak een belafspraak!
Heeft u vragen over de Gecombineerde opgave? En wilt u die in de avonduren met ons bespreken? Dan kunt u via onze website een belafspraak inplannen op maandag- of donderdagavond. Een van onze medewerkers belt u dan op het afgesproken tijdstip.
Tot en met 7 mei
Een belafspraak maken kan tot en met 7 mei 2018 voor de maandag- of donderdagavond, tussen 17.30 en 20.30 uur. Een afspraak kunt u maximaal een week vooruit plannen.
Zelf een belafspraak maken
U kunt nu meteen een belafspraak maken. U vindt de link naar het formulier ook op onze pagina Gecombineerde opgave.
U kunt natuurlijk ook overdag voor vragen bij ons terecht op telefoonnummer 088 042 42 42.
Nieuw in de Gecombineerde opgave
Voor boeren en tuinders is het invullen van de Gecombineerde opgave een jaarlijks terugkerende activiteit. Het gaat om een fors bedrag aan toeslagrechten. Foutief invullen kan dan ook grote financiële gevolgen hebben. Laat daarom altijd een tweede persoon – bijvoorbeeld Flynth – mee kijken.
Wat is er veranderd?
Nieuw in 2018 is dat jonge landbouwers altijd 5 jaar recht hebben op extra betaling. Jonge ondernemers ondervinden geen aftrek meer voor het aantal jaren voor aanvraag dat de jonge landbouwer al blokkerende zeggenschap had. Iemand die bijvoorbeeld in 2015 en 2016 premie heeft ontvangen, kan dat in bepaalde omstandigheden ook in 2018 en 2019 ontvangen.
In 2015, 2016 en 2017 zijn percelen op basis van natuurbeheerplankaarten als niet-subsidiabele grond aangemerkt. Indien deze percelen als landbouwgrond worden gebruikt, dan kunt u in 2018 eenmalig een aanvraag doen voor betalingsrechten uit de Nationale Reserve voor deze percelen.
Er zijn dit jaar diverse wijzigingen ten aanzien van de vergroeningseisen, zowel voor het Ecologisch Aandachtsgebied (EA) als voor de gewasdiversificatie (de eis om meerdere gewassen te telen). Het niet voldoen aan de vergroeningseisen kan u een (flinke) korting op de uitbetaling opleveren.
Voorkom fouten
Gemiddeld ontvangen agrariërs jaarlijks tienduizend euro aan toeslagrechten. Fouten bij het invullen kunnen grote financiële gevolgen hebben. Om de kans op fouten te verkleinen is het belangrijk om altijd een ervaren tweede persoon mee te laten kijken.