Investeren in de toekomst van het bedrijf kan door nieuwbouw van een stal, door verbeteringen in de bestaande stallen aan te brengen alsook door te investeren in duurzame energie op het bedrijf. Zonnepanelen op de daken van de varkensstallen en/of een eigen windmolen op het land zorgen ervoor dat u in belangrijke mate in uw eigen energiebehoefte kan voorzien.
Met allerlei regelingen probeert de overheid u te stimuleren om in duurzame energie te investeren. En wat goed is voor het milieu is vaak ook goed voor u.
EIA
Een belangrijke fiscale faciliteit voor duurzame energie is de Energie Investeringsaftrek (EIA). Het doel van deze aftrekpost is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. Deze regeling biedt u direct financieel voordeel. Want naast de afschrijving mag u van de investering een extra bedrag aftrekken van de winst. In het jaar 2020 is dat 45 procent.
Voorwaarden
U komt in aanmerking voor de EIA als uw investering in een bedrijfsmiddel voldoet aan vier voorwaarden. Deze voorwaarden zijn dat u minimaal 2.500 euro per bedrijfsmiddel moet investeren, het bedrijfsmiddel mag niet eerder zijn gebruikt, het bedrijfsmiddel staat op de zogenoemde energielijst (en soms ook als ze niet op de lijst staan) en er is geen milieu-investeringsaftrek (MIA) gevraagd. De MIA en de EIA kunnen namelijk niet tegelijk worden gekregen. De EIA wordt berekend over de aanschafkosten, de kosten om het bedrijfsmiddel zelf te maken of de kosten van aanpassingen aan bestaande bedrijfsmiddelen. Om de EIA te verkrijgen doet u binnen drie maanden na de investering een melding bij RVO en tevens moet u de energie-investeringsaftrek aangeven in uw belastingaangifte. Informeer uw adviseur hier dus over. De belastingdienst beslist bij de aanslagregeling over uw aftrek.
Salderen
Investeren in duurzame energie op uw bedrijf is ook interessant gemaakt door de salderingsregeling. Salderen betekent dat u voor de stroom die u terug levert, evenveel ontvangt als wat u betaalt voor de stroom die u afneemt (inclusief energiebelasting en transportkosten). Helaas wordt deze regeling afgebouwd. Met ingang van 2023 mag er nog maar een percentage van de elektriciteit die u hebt terug geleverd in mindering worden gebracht op de hoeveelheid stroom die u hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag. Voor het deel van de stroom die u zelf hebt opgewekt en vanaf 2023 niet meer mag salderen, ontvangt u een terugleververgoeding. Het plan op dit moment is om deze vergoeding in te stellen op minimaal 80 procent van het leveringstarief dat u hebt afgesproken met uw energieleverancier. Een beperking van de salderingsregeling heeft vanzelfsprekend gevolgen voor uw terugverdientijd.
Tekst: mr. Erik Marcus RB – Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau BV – Udene.marcus@remie.nl
Beeld: Twan Wiermans