Zuivel, fruit en groenten: allemaal producten die door de Nederlandse agrarische sector worden geproduceerd. Maar waar blijven al deze producten in de Nederlandse supermarkten? Op dit moment wordt namelijk nog heel veel voedsel van buitenaf geïmporteerd uit verre landen van over de hele wereld. Met als enige reden dat dit zoveel goedkoper is.
Het AD meldt dat de ChristenUnie (CU) af wil van de grootschalige import van voedselproducten. Carla Dik-Faber, CU-Kamerlid: "Import van appels uit Nieuw Zeeland, sperziebonen uit Marokko of druiven uit Zuid-Afrika: deze vormen van voesdelimport zijn nadelig voor de Nederlandse boeren. Maar daarnaast ook zeker niet minder schadelijk voor het milieu".
Afspraken over promotie Nederlandse producten
"Het vreemde is dat het gros van de Nederlandse producten van hoogwaardige kwaliteit, weggaan voor de export terwijl we veel voedel importeren uit landen waarvan we vaak geen enkel idee hebben hoe het geproduceerd is. Denk hierbij aan aandacht voor milieu en dierenwelzijn", zegt Faber. Dit is de reden dat Faber deze week aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mininster Carola Schouten, vraagt om harde afspraken te gaan maken met de Nederlandse supermarkten. Het gaat hierbij over onder meer de promotie van producten die in eigen land geproduceerd zijn, zo meldt het AD.
"Hoogwaardige producten verdwijnen naar het buitenland terwijl producten, waar we eigenlijk niets van weten, weer terug komen"
Volgens het AD heeft de CU aangegeven dat producten afkomstig uit het eigen land helemaal niet duurder hoeven te zijn dan importproducten. Het Voedingscentrum heeft een onderzoek uitgevoerd en daaruit is gebleken dat een complete, met regio- en seizoensproducten én nog eens volgens de beroemde 'schijf van vijf' gemiddeld €0,50 goedkoper is. Daarnaast is het volgens de CU voor het milieu een hele winst als het voedsel in de winkelschappen uit eigen land of Europa komt.
Aanpassingen van etiketten
Echter is het nog lang niet altijd duidelijk waar producten in de winkelschappen nu eigenlijk oorspronkelijk vandaan komen, zo meldt het AD. Daarom moeten de etiketten verbeterd worden waardoor de herkomst direct zichtbaar is. Faber: "Om dit te bereiken zullen de regels in Brussel aangepast moeten worden. Naast de algemene informatie over het product zouden de etiketten nu ook informatie moeten gaan verschaffen over de producent en wat de prijs is die de oorspronkelijke teler/boer ervoor heeft gekregen. Op deze manier kunnen de Nederlandse consumenten in de plaatselijke buurtsupers een betere keuze gaan maken als ze voor de volle schappen staan tijdens hun boodschappenrondes".
Bron: AD