Minister Schouten verwacht een dezer dagen haar uitkomsten van de herbezinning van het mestbeleid naar de Kamer te sturen. Na een fanatieke start eind 2018 is het echter al vele maanden stil rond het traject. LTO Nederland dringt er op aan dat de contouren van de systeemverandering van mestbeleid naar bodembeheer wel nú vorm moeten krijgen.
Bemesting
Eerder aangekondigde Kamerbrieven over dit onderwerp zijn meermaals uitgesteld en overleggen in de Tweede Kamer hierover zijn al een aantal keren op het laatste moment geannuleerd. Dit baart ons grote zorgen. LTO Nederland attendeert de minister opnieuw dringend op het belang van deze herbezinning voor alle boeren en tuinders in Nederland.
Bodembeheer
In gesprek met onze leden hebben we medio 2019 het plan ‘De route van herbezinning mestbeleid naar agrarisch bodembeheer voor boer, klimaat en biodiversiteit’ uitgewerkt. In dit plan pleiten we ervoor om bodembeheer centraal te stellen, en roepen op tot het realiseren van een systeemverandering: een 2-sporen-benadering waarbij ondernemers op bedrijfsniveau een keuze maken tussen een generieke (forfaitaire) óf een specifieke (maatwerk) benadering.
Mestbeleid
Zoals het een organisatie van ondernemers betaamt willen wij doorpakken, we merken echter te weinig daadkracht en resultaatgerichtheid bij het ministerie van LNV. Met klem vragen wij de minister bij de brief over de uitkomsten van de herbezinning van het mestbeleid de juiste afslag en snelheid te kiezen, en om voldoende helderheid voor de nadere uitwerkingen die op korte termijn plaatsvinden. Onze leden verdienen perspectief.
Klimaatakkoord
LTO Nederland beschrijft in de brief naar de minister over de oproepen en handreikingen welke de afgelopen tijd aan haar en haar ministerie zijn gedaan:
- Optimaal gebruik van (producten uit) dierlijke mest is hét voorbeeld van kringlooplandbouw;
- Uitvoering klimaatakkoord vergt noodzakelijke keuzes in mestbeleid: gewasderogatie en ‘koolstofbemesting’;
- Op nationaal niveau wordt alle mest die niet passend is voor de Nederlandse vraag verwerkt tot kwaliteitsproducten voor telers in binnen- en buitenland;
- Bedrijfsspecifieke bemesting middels een balansmethodiek (KringloopWijzer, NutriëntenBalans) op basis van opbrengst en kwaliteit is een keuze;
- Gestructureerde borging in de keten of regio (private certificering) sturend op milieudoelen, gegarandeerde mestverwerking of vaste (regionale) afzet) moet leiden tot ruimte voor ondernemers.