Een aantal belangenorganisaties zoals LTO Nederland, NMV, NVP, POV en FDF roept openbaar bestuurders op afstand te nemen van de stikstofplannen minister Van der Wal op 10 juni jongstleden presenteerde.
Juridische en politieke strijd
De organisaties willen zelf de juridische en politieke strijd aan gaan. Zij willen lokale, regionale en landelijk overheden benaderen om ‘realisme, praktisch plattelandsgehalte en tijd in de voorstellingen en oplossingen te brengen.
Daarnaast willen zij een spervuur aan WOB-verzoeken afvuren richting de overheid. ‘Niets, maar dan ook niets blijft aan het oog onttrokken. Alle onderliggende wetenschappelijke onderzoeken en modellen zullen in de openbaarheid komen. Juridische procedures zullen volgen waar nodig. Zo zal het voorgenomen stikstofbeleid van minister Van der Wal zichzelf opblazen’, aldus de organisaties in een gezamenlijk bericht.
Sector wil vooruit met investeringen en innovaties
In het bericht staat verder te lezen dat de sector zelf de regie wil nemen op het spoor van vooruitgang, investeringen en innovatie. De samenwerkende partijen willen voor 1 juli 2023 duidelijk hebben welke investeringen en innovaties in diverse sectoren uitvoerbaar zijn en welke gegarandeerde en juridisch geborgde effecten deze moeten opleveren. Nuttige voorstellen uit de Perspectief-brief van Staghouwer worden hierin meegenomen.
Vanuit diverse overheden wordt expertise gevraagd en desnoods wordt deze door de sector zelf ingehuurd. De samenwerkende organisaties benadrukken dat er alleen ruimte is voor meedenkende partijen.
Belangenorganisaties: hoe groot zijn de problemen echt?
De organisaties zeggen hun ogen niet te sluiten voor problemen in (een deel van) de Natura 2000-gebieden. Wel wil zij precies in beeld hebben hoe groot deze problemen zijn en welke maatregelen denkbaar zijn om deze op te lossen. De organisaties geven aan bij hun aanpak LNV niet nodig te hebben en het graag onder leiding van de provinciebesturen te doen. Gaan die daar niet op in, dan doet de sector het zelf, in een aantal voorbeeldgebieden met eigen ingehuurde en onafhankelijke ecologische experts.
Het gezamenlijke bericht van de landbouworganisaties wordt afgesloten met drie boodschappen:
- Den Haag: handen af van het platteland: we maken onze toekomst zelf in het gebied waar we wonen, werken en leven.
- Pas onhaalbare doelen, indicatoren en tijd aan: we hebben ruimte, realisme en tijd nodig: laten we ons niet voor de zoveelste keer in onhaalbare trajecten storten.
- Haagse tekentafeltechniek overboord: kaarten die van bovenaf zijn uitgestrooid van tafel. We beginnen van onderop in het gebied en willen ‘groene vinkjes’ voor natuur EN bedrijfseconomie.
Tekst: Gerben Hofman