De mogelijkheden voor ondernemers om met fiscaal voordeel te investeren in energiezuinige technieken worden volgend jaar fors vergroot. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) tot 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.
In 2023 is er een budget van € 249 miljoen beschikbaar, een verhoging van 100 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar. Met de EIA wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan energiebesparing, CO2-reductie en het toepassen van duurzame energie.
Wijzigingen Energielijst 2023
Elk jaar wordt de Energielijst geactualiseerd. Voor 2023 zijn er technieken toegevoegd en verwijderd en zijn de eisen van een aantal technieken aangescherpt. In het licht van de geopolitieke ontwikkelingen en de huidige hoge energieprijzen is het inzetten op een zuinig gebruik van energie en het vermijden van broeikasgasemissies van groot belang.
Hogere energieprijzen
In de Energielijst voor 2023 wordt rekening gehouden met de invloed van de fors hogere energieprijzen op de zogenoemde terugverdientijden. Dit heeft ertoe geleid dat sommige opties zijn verwijderd omdat de terugverdientijd van deze opties beduidend korter wordt. Stimulering via de EIA is daardoor niet langer noodzakelijk.
Voorbeelden van investeringen die niet langer op de Energielijst staan, zijn onder andere LED-verlichting, de transportleiding voor levering van gasvormige CO2 aan glastuinbouwbedrijven en energiezuinige koeling van serverruimten.
Nieuwe maatregelen in Energielijst 2023
Daarnaast zijn er nieuwe maatregelen in de Energielijst 2023 opgenomen. Zo staan er in de lijst nieuwe bedrijfsmiddelen en technieken om onder meer elektrificatie, benutting van restwarmte en CO2-emissiereductie te stimuleren. Op deze manier wordt de energietransitie verder ondersteund.
Bron: Rijksoverheid