De eerste varkensbedrijven in Spanje zijn geselecteerd voor het toepassen van HyCare. De integratie Coren in Galicië heeft de primeur. Deze voorloper geeft het gezondheidsdenken en hygiënisch handelen in de Spaanse varkenshouderij een impuls.
De Spaanse varkenshouderij is steeds meer gericht op de export en beweegt zich naar de Nederlandse varkenssector. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de diergezondheid en het verlagen van het gebruik van antibiotica. “Als eerste Spaanse integratie is Coren er van overtuigd dat een optimale hygiëne op de varkensbedrijven de basis is voor succes”, zegt HyCare-specialist Arjan Wermink. “Ze geven aan behoefte te hebben aan kennis over hygiënemanagement. Stapje voor stapje wil de integratie verder komen. Maar ook wil Coren ervaren wat een integrale hygiëne-aanpak oplevert voor hun varkensvleesketen. Oftewel: ze willen HyCare in de praktijk brengen onder Spaanse omstandigheden.”
Twee keer HyCare
In de kuststreek in het noordwesten van Spanje heeft Wermink in september rondgekeken bij diverse varkensbedrijven van de integratie Coren. De hygiënespecialist was gevraagd twee geschikte bedrijven te selecteren waar de volledige HyCare-methode is te integreren. Zijn oog viel op een opfokbedrijf en een vleesvarkensbedrijf. Het bedrijf met 6.800 plaatsen voor de opfok van biggen van 7 tot 35 kilo bestaat uit twee gekoppelde stallen. “Veel van de stalinrichting bestaat uit kunststof en ijzer, maar buitenwanden en paden moeten worden gecoat.” Het andere bedrijf heeft 4.700 vleesvarkensplaatsen in drie met elkaar verbonden stallen. Op één punt worden biggen aangevoerd en vleesvarkens afgeleverd. Alle voersilo’s zijn vanaf de vuile weg te beleveren en het complex is omheind. “Buiten de stallen hebben ze het goed op orde, maar in de betonrijke gebouwen is er wat betreft looplijnen en hygiëne nog heel wat winst te behalen”, stelt Wermink. “Roosters, dichte vloeren, de hokafscheiding, de paden en wanden moeten allemaal porievrij en ondoorlatend voor vocht worden gemaakt. Secuur coaten is een flinke klus, maar het effect zal verbluffend zijn. En effectief.”
Bij de beide locaties moeten de komende maanden ook andere zaken worden geregeld. De hygiënesluizen optimaal inrichten en ontsmetting van handen en schoeisel per afdeling vergemakkelijken. Ook moeten de installaties voor de behandeling van het drinkwater van eigen bron worden geplaatst. Drinkwaterleidingen moeten schoon zijn en vrij van biofilm. Ook de professionele plaagdierbestrijding in en om de stallen wordt georganiseerd. “In de loop van 2020 draaien de twee bedrijven volledig HyCare.”
Hygiëneniveau verhogen
Intussen wordt ook op alle andere varkensbedrijven binnen de integratie gewerkt aan het verbeteren van de basishygiëne. Coren en MS Schippers hebben samen iemand in dienst genomen om de protocollen voor reiniging en ontsmetting bij de ruim 250 varkensbedrijven te implementeren. MS Schippers levert de apparatuur, producten en kennis en de Spaanse expert traint de medewerkers bij de Coren-bedrijven. “Daarmee brengt Coren het hygiënemanagement in hun hele keten op een hoger niveau”, stelt Wermink. “Ik ben blij dat HyCare vaste voet aan de grond krijgt in Spanje. Als het gaat lopen zoals we in gedachte hebben, dan levert het Coren flink extra rendement op.”
Bron: MS Schippers