Van 5 oktober tot 11 november 2021 is er een nieuwe gelegenheid om SDE++ aan te vragen. Dankzij deze subsidie is het mogelijk om de terugverdientijd op duurzame investeringen, bijvoorbeeld zon op dak, aanzienlijk te verkorten. Inclusief SDE++-subsidie ligt de terugverdientijd van een Zon op Dak-project tussen de 7 en 11 jaar. LTO sprak hierover met Gert-Jan van Essen, projectleider bij LTO Noord.
SDE++ een goed moment voor duurzame investeringen
De nieuwe SDE++ ronde wordt 5 oktober geopend en sluit 11 november 2021. Gert-Jan zegt hierover: “Heb je plannen voor duurzame investeringen? Denk dan ook goed na over het juiste moment hiervoor. Binnen de SDE++ ronde zijn er 3 tijdsperiodes waarin subsidies aangevraagd kunnen worden, bij elke tijdsperiode hoort een ander bedrag. Een goede timing is daarom extra belangrijk, het zorgt er immers voor dat ondernemers het meest optimale bedrag kunnen krijgen.”
“De subsidie is een aanvullend bedrag op de inkomsten uit de stroomprijs. Dankzij de SDE++-subsidie kan een businesscase sneller rond gerekend worden en kan een grootschalige Zon op Dak-investering er zeker uit. Inclusief de SDE++-subsidie ligt de terugverdientijd van een Zon op Dak-project tussen de 7 en 11 jaar”.
“Het subsidiebedrag is de laatste jaren wel wat afgenomen. De focus is verschoven van zoveel mogelijk energie opwekken naar zoveel mogelijk CO2 besparen. Daarnaast zijn de zonnepanelen zelf goedkoper geworden.” aldus Gert-Jan.
Zon op Dak-projecten van LTO Noord
In verschillende regio’s heeft LTO Noord een ‘Zon op Dak’-project, waaronder Zon op Dak Drenthe en Zon op Dak Groene Hart. Deze zijn inmiddels actief, maar er is ruimte voor meer Zon op Dak-projecten elders in Nederland.
Over de actieve projecten zegt Gert-Jan: “Binnen deze projecten helpen we ondernemers met diverse vraagstukken die leven bij het opwekken van energie. Doormiddel van een bedrijfsbezoek, een energiescan en hulp tot en met het leggen van de zonnepanelen zijn wij gedurende het hele proces aanwezig. Zo weten we dat alles in een keer goed verloopt. Een groot voordeel is dat we in samenwerking met de netbeheerder op voorhand kijken welke mogelijkheden er zijn om tot een zo optimaal mogelijk project te komen.”
Gert-Jan vervolgt: “Als we bij het project Zon op Dak Drenthe kijken naar de verhoudingen zien we dat dat de ene helft kiest voor SDE++ en de andere helft voor een kleinverbruikersaansluiting, dit is redelijk 50/50. Sommige ondernemers willen het (financiële) verschil zien tussen SDE++ en de kleinverbruikersaansluiting, voor hen maken we graag twee berekeningen.”
“Wat Zon op Dak Drenthe nou zo goed maakt is het keukentafelgesprek. Ondernemers krijgen 1-op-1 uitleg over de mogelijkheden die zonne-energie, windenergie of een combinatie hiervan biedt. Bij elk bedrijf is er wel een passende oplossing met de bijbehorende financiële voordelen.”
Dienstverlening LTO Noord binnen Zon op Dak-projecten
- Advies mbt zonnepanelen en andere vormen van duurzame energie;
- Berekening van opbrengsten met subsidie;
- Ondersteuning bij aankoop zonnepanelen;
- Vergelijken van offertes;
- Helpen bij zoektocht naar goede leverancier.
“Zon op Dak gaat niet alleen over het aanleggen van zoveel mogelijk zonnepanelen, het gaat ook over redelijkheid en realisme. Gert-Jan benadrukt: “Wij vinden het belangrijk dat er een installatie komt die past bij het bedrijf en de ondernemer. Deelname alleen al kan interessant zijn omdat we kritische kijken naar meerdere opties. Maar als het er financieel niet uit kan, dan zullen we dat zeker zeggen!”
Het SDE++-traject en alternatieven
Over het SDE++-traject zegt Gert-Jan: “Bij SDE++-trajecten moet je met veel zaken rekening houden, bijvoorbeeld: kan het netwerk de installatie aan, voor welk bedrag vraag ik subsidie aan, hoe vraag ik subsidie aan of is mijn dakconstructie wel sterk genoeg.”
Maar er komt meer bij kijken zegt Gert-Jan: “Met een SDE++-subsidie moet er ook gebruik gemaakt worden van een grootverbruikersaansluiting. Deze moet je, wanneer het niet aanwezig is, laten aanleggen. Deze kosten moeten begroot worden in een financieel totaalplaatje. In een rapport geven wij aan wat ons advies is met betrekking tot deze vraagstukken.”
Ook zijn er alternatieven. “Wat niet vergeten moet worden is dat op een kleinverbruikersaansluiting (tot en met 3x80A) ook heel goed energie opgewekt kan worden. De salderingsregeling die geldt voor kleinverbruikers is zeer interessant en terugverdientijden liggen lager, omdat er meestal minder kosten voor het netwerk zijn. Ook is er recentelijk een nieuwe subsidieregeling gekomen voor ondernemers die meer dan 50.000 kwh verbruiken, namelijk de ISDE-regeling. Met deze regeling krijgt een ondernemer eenmalig een vast bedrag per aangeschaft zonnepaneel. Deze regeling zorgt ervoor dat installaties zich snel terugverdienen en leuke rendementen met zich mee brengen.
Bron: LTO Noord