NVV sluit zich aan bij het statement van LTO Varkenshouderij over luchtwassers in de varkenshouderij.
Wakker Dier suggereerde vorige week in een rapport, dat voor een groot deel overigens is gebaseerd op gedateerde informatie, dat luchtwassers gevaarlijk zouden zijn voor mens en dier. NVV en LTO vinden het ‘onderzoek’ van Wakker Dier tendentieuze propaganda.
Brandgevaar
De verbinding die wordt gelegd met brandgevaar is een aandachtspunt dat meegenomen moet worden in de evaluatie van het actieplan terugdringen stalbranden. NVV is het met LTO Varkenshouderij eens dat ook in stallen met luchtwassers de risico’s voor stalbranden kunnen worden gereduceerd door bewustwording, een zorgvuldige bedrijfsvoering en het toepassen van preventieve voorzieningen.
Milieu
Door het toepassen van luchtwassers is de milieubelasting vanuit de varkenshouderij, in de vorm van ammoniak, geur en stof, drastisch gereduceerd. 'De varkenshouderij heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in verduurzaming van de sector zowel op het gebied van milieu als dierenwelzijn. Dit op basis van wetgeving maar ook vanuit het perspectief voor een duurzame en toekomstgerichte bedrijfsontwikkeling. Financiële ondersteuning vanuit de overheid heeft hierbij maar in zeer beperkte mate plaatsgevonden', zeggen NVV en LTO.
Fors teruggedrongen
Door het toepassen van luchtwassers is de milieubelasting vanuit de varkenshouderij, in de vorm van ammoniak, geur en stof, drastisch gereduceerd. De ammoniakuitstoot vanuit varkensstallen wordt in de provincies Brabant en Limburg met 85 procent teruggebracht. Ook in de andere, minder varkensdichte provincies, wordt de uitstoot van ammoniak, geur en stof fors teruggedrongen. Door het gebruik van luchtwassers is het met name de varkenshouderij die bijdraagt aan het verminderen van de ammoniakuitstoot op gevoelige natuur.
Interne stalklimaat
Het toepassen van luchtwassers verbetert ook, in combinatie met andere investeringen, het interne stalklimaat en dat is goed voor het welzijn van de varkens en draagt bij aan een gezonde werkomgeving voor de varkenshouder en zijn medewerkers.
Technieken
Er zijn verschillende soorten luchtwassers, gecombineerde-, chemische- en biologische luchtwassers, op de markt. Het gebruik van (gecombineerde) biologische luchtwassers, waarbij geen of minder chemicaliën toegepast worden, neemt toe. De technieken worden continu verbeterd en daarmee het rendement van luchtwassers waardoor ook het stroomgebruik minder wordt en de fijnstof en geuremissies verder afnemen.
'End of pipe' oplossing
Luchtwassers zijn een ‘end op pipe’ oplossing die prima werkt, menen NVV en LTO Varkenshouderij. ‘Varkenshouders zijn altijd op zoek zijn naar betere stalsystemen die er voor zorgen dat het stalklimaat beter wordt, voor dier en mens en die de emissies naar de omgeving verder reduceren’, zeggen voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij en NVV-voorzitter Ingrid Jansen.
Innovatie
Hierbij wordt ook nadrukkelijk gezocht naar (deel)systemen die het ontstaan van ammoniak, geur en stof ook bij de bron aanpakken. Het onderzoek van VIC Sterksel naar de ‘toiletstal’ is hiervan een voorbeeld. Om tot praktijkrijpe systemen te komen is nog veel onderzoek noodzakelijk. NVV en LTO vinden dat de overheid de helpende hand moet bieden voor financiering van onderzoek en innovatie.
Nieuwe technieken
Luchtwassers zijn op dit moment de best beschikbare en best betaalbare technieken. Als nieuwe technieken en systemen beschikbaar komen, zullen varkenshouders daarin ongetwijfeld gaan investeren mits investeringen economisch verantwoord kunnen worden gedaan en kunnen worden terugverdiend.
Nieuwbouw
Nieuwbouw en renovatie geven per definitie verbeteringen op het vlak van dierenwelzijn, milieu, klimaat, landschappelijke inpassing en energiebesparing. Nieuwe varkensstallen komen in de Nederland immers altijd in de plaats van oude stallen. Omdat er in Nederland varkensrechten zijn, geldt er voor het aantal varkens in Nederland een plafond.
Bron: NVV